Bye bye december, hello 2013!

December begint altijd met Sinterklaas, de enige man die op zijn verjaardag cadeaus uitdeelt in plaats van ze te krijgen. De mysterieuze man met de baard, waarvan niemand weet hoe oud hij nu eigenlijk precies is. 314? 467? 845? Als hij in zijn eigen heilige Grote Boek zou staan, zouden we het weten. Maar dat wordt zó goed bewaakt dat niemand er ooit in kan lezen – het wordt niet elk jaar verloren tijdens de intocht van de goedheiligman, om maar iets te noemen. Maar goed, de ontbrekende leeftijd van Sint Nicolaas bederft de gezelligheid van surprises niet voor degenen die van mening zijn dat pakjesavond niet alleen voor kleine kinderen is, zoals ik.

Slechts enkele weken later is er 3FM Serious Request, ook wel afgekort tot Serious Request (aldus Google). Iedereen die normaal een bloedhekel heeft aan 3FM, luistert de radiozender ineens continu om maar niks te missen van drie DJ’s die niet eten, maar geld ophalen voor het goede doel. Ook dit jaar (vorig jaar) lukte het ze weer om een groter bedrag op te halen dan het jaar ervoor: er werd maar liefst ruim 12,2 miljoen gedoneerd om onnodige babysterfte terug te dringen. Vergelijk dat bedrag met de 70 miljoen die Nederland de lucht in schiet tijdens oud & nieuw (economische crisis, toch?) en je ziet de prioriteiten in ons kikkerlandje. Desondanks is 12,2 miljoen niet weinig en was ook SR ’12 dus geslaagd.

De dag nadat Giel, Gerard en Michiel het Glazen Huis in Enschede verlieten (een avondje heen en weer zappen voor degenen die dat én All You Need Is Love wilden zien, of radio luisteren en tv kijken tegelijk) was het alweer Kerstmis. Waar vroeger de geboorte van Jezus werd gevierd, staan de dagen nu in het teken van versierde huizen (soms te veel dat het écht niet meer mooi is) en te vaak gehoorde Kerstliedjes die tóch leuk blijven. Daarnaast verplichte familiebezoekjes en een hoop chocoladekransjes en kalkoenen (hoewel ik aan dat laatste niet meedoe als vegetariër).

En tot slot, na enkele dagen vakantie vieren, de spetterende jaarwisseling. Hoe die dit jaar was weet ik nog niet, want op het moment van mijn schrijven is het pas 31 december. Ja ja, de laatste woorden die ik op digitaal papier zette in 2012 waren deze, die jij nu leest. Maar ik kan wel vast een voorspelling doen over wat er vanavond/vannacht gaat gebeuren: iets met heel veel vreselijke knallen en lichtflitsen die een Derde Wereldoorlog in lijken te luiden (met de nodige ongelukken), champagne (met dronkaards als gevolg), en morgenochtend/-middag vooral heel lang uitslapen.

Maar ook was er een klein dieptepuntje in december. Misschien heb je het al verdrongen met het overvloedige Kerstdiner, of de zelfgebakken oliebollen met de raarste vormen, maar de 21e verging de wereld. Tenminste, dat voorspelden de Maya’s. Veel mensen leken er ook in te geloven: de hamstergedachte was sterker dan ooit in de periode voor Kerstmis. Mensen bestormden de supermarkten en warenhuizen alsof alles vijf minuten later uitverkocht zou zijn en ze dan niet meer genoeg voorraden voor het einde van de wereld in zouden kunnen slaan. Maar gelukkig was alle proviand niet nodig – de Maya’s waren blijkbaar toch niet zo alwetend – en konden al het voedsel en de cadeaus gewoon gebruikt worden voor Kerstmis. Ja, inderdaad, ik wil je er hierbij nog even aan herinneren dat je de ondergang van de Aarde hebt overleefd. En ook nog even snel iets anders, want december is nu toch echt voorbij: een heel gelukkig 2013!

Bron afbeelding: weheartit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.