Bye Bye social media?

Van alle pagina’s waar je zo’n klein Facebook-like tekentje ziet weet Facebook dat jij daar bent geweest. Maar zelfs als je nergens een Facebook-icoontje ziet staan, dan is de kans nog groot dat Facebook jou wel ziet, door middel van een onzichtbare pixel. Deze pixel stuurt persoonlijke informatie over jouw bezoek naar Facebook. Facebook weet dus alles over ons! Om dit te stoppen wil Arjan Lubach af van Facebook. Er was een Facebook evenement aangemaakt en meer dan 30.000 mensen gaven aan dat zij net als Arjan hun Facebook wilden verwijderen.

Het is goed dat er meer aandacht aan wordt gegeven. Ik hoop dat door de uitzending mensen zich meer zijn gaan beseffen dat Facebook meer weet dan je geposte foto’s en berichtjes. Want het is best wel eng om te weten dat alles wat je doet opgeslagen en gebruikt wordt.

Ik vind daarom dat Arjan Lubach wel een punt heeft, maar om die reden je profiel te verwijderen vind ik dan weer overdreven. Want Facebook is niet het enige bedrijf dat trackers gebruikt, Google gebruikt het bijvoorbeeld ook. Het is daarom niet haalbaar om je privégegevens te verbergen, ook al verwijder je je Facebook. Wil je dat ze niks van je weten, dan moet je helemaal stoppen met social media en geen internet meer gebruiken.

Ik ga daarom niet mee doen aan het bye bye Facebook evenement. Wel probeer ik voorzichtiger te zijn met wat ik doe op het internet, tenminste als dat kan. Ik heb bijvoorbeeld een site gevonden (youronlinechoices.eu) waarmee ik kan zien welke bedrijven gerichte advertenties sturen. Dit kun je zelf uitzetten zodat bepaalde sites je niet meer kunnen tracken. Dit betekent niet dat ik helemaal niet meer gevolgd word, maar het begin is er. Wat ga jij doen, ga jij je Facebook verwijderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.