Circle of life

Elke ochtend tijdens mijn ontbijt scrol ik door de NOS-app. Vandaag is er een artikel over het kappen van bomen in het Poolse oerbos. Ik hou van de natuur dus het kappen van bomen vind ik zonde. Maar dit artikel greep me meer aan dan normaal. Ik ben namelijk zelf in dit Europese oerbos in Polen geweest.

Een oerbos is een bos waar de mens niks aan heeft veranderd. Er zijn geen bomen geplant of gekapt. Ook de dieren worden met rust gelaten. Nu worden de bomen bedreigd door de bastkever. Het plan is om de bomen te kappen en zo de bedreiging op te lossen. Maar de natuur kan dit zelf ook oplossen. Dit duurt langer maar hierdoor overleven alleen de sterke bomen.

Ze moeten het bos met rust laten! Een plaag van bastkevers is namelijk natuurlijk. Het is een oerbos en dus moet de mens ervan afblijven. Het ecosysteem van het bos lost dit zelf wel op.

Circle of Life
Over het algemeen vind ik dat we de natuur zijn gang moeten laten gaan. Planten en dieren gaan dood. Dat is niet leuk maar hoort wel bij de kringloop van het leven. In Nederland worden alle natuurgebieden onderhouden. Dode en rotte bomen worden gekapt voor de veiligheid. Anders krijg je tijdens een boswandeling opeens een dode boom op je hoofd. Vergeten wordt dat dieren voordeel van een dode boom hebben. Ook het afschieten van dieren als er teveel zijn hoort bij het onderhoud.

Helemaal de natuur met rust laten is moeilijk. Zo haal je een boom die op een huis dreigt te vallen gewoon weg en bestrijd je muskusratten die een gevaar zijn voor de dijken. Maar elke boom en plant onderhouden gaat wel erg ver.

Wat vind jij van de ‘Circle of Life’? Moeten ze de zieke bomen kappen? Of de natuur zijn gang laten gaan?

Foto Circle of Life: Loren Javier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.