Sexy Frietje

Smaak-energie-conditionering

Ik ben gaan googelen en stuitte op het begrip: smaak-energie-conditionering. Blijkbaar is het zo dat voedzame, calorierijke stoffen zoals koolhydraten en vetten (die veel in friet zitten) ons mensen een verzadigingsgevoel geven. Hier worden onze hersenen ook blij van. Wij worden blij van heel vet en heel zoet. Onze hersenen koppelen namelijk vet en koolhydraatrijk eten aan het gevoel van geluk. Geen wonder dat ik zin had in dat frietje, friet makes me happpyyyyyy.

Groente is bah

Waarom laten we groente dan elke keer staan? Omdat groente veel minder voedzaam is. Er zitten natuurlijk veel vitaminen en mineralen in maar het is niet zo energierijk. Je moet echt twee ons groente eten om goed vol te zitten. Groente maakt ons niet gelukkig en het is daarom ook moeilijk om veel groente te eten. Een krop sla is gewoon niet sexy. Een frietje wel.

De schijf van vijf

Sinds kort is er een nieuwe schijf van vijf. De aanbeveling was 200 gram groente en is nu 250 gram. Op zich vind ik dit goed omdat groente erg gezond is en bomvol vitaminen en mineralen zit. Alleen duurt het vaak erg lang voordat je een groente lekker vindt. En soms lukt dat nooit. Denk maar aan witlof of spruitjes. Vanuit de evolutie heeft de mens een afkeer van bitter. Bitter is gevaarlijk. Daarom kan je er maar beter vanaf blijven! Daarom is het zo lastig is om 250 gram groenten per dag te eten. Waarom zou je iets eten wat gevaarlijk voor je is?

Zoet in het eten gooien

Jammer genoeg gooien de voedselgiganten ook erg veel zoet in het eten. Ze zijn steeds op zoek naar de ultieme samenstelling van zout, suiker en vet: de sexy voedingsstoffen. Ze willen ervoor zorgen dat we er meer van eten en kopen. Heb je ooit een handje chips uit een zak genomen en de zak weggelegd? Ik moet eerlijk bekennen dat ik daar niet zo goed in ben. Hoe zit het met jou? Eet jij al 250 gram groenten per dag of hou je het liever op dat sexy frietje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.