De toren van Pisa is ook onzeker

PisaSnel afgeleid

Snel afgeleid stond elk jaar op mijn rapport. Ik was altijd met van alles bezig en vergat uiteindelijk waar ik mee begonnen was. Daar had ik op school moeite mee. Ik kon goed leren voor een toets en me twee tot drie uur lang daarop richten. Maar je moest niet met extra dingen aan komen zetten die ik moest doen. Dan was ik weer helemaal van slag. Op het moment dat ik deze blog schrijf ben ik weer afgeleid. Enkele collega’s kijken uit het raam en ik moet per se weten wat er aan de hand is. Doordat ik zo snel afgeleid ben vergeet ik vaak dingen en maak ik uiteindelijk meer fouten dan normaal.

Heb ik dit wel goed gedaan?

Fouten maken maakte mij vroeger erg onzeker. Ik wist nooit of ik dingen wel goed deed. Als ik op school hoorde dat ik iets niet goed had gedaan raakte ik in paniek. Later zocht ik daardoor continue bevestiging als ik iets had gemaakt. Doe ik dit wel goed? Heb ik dat wel goed gedaan? Wat als het niet goed is, worden ze dan boos? Ik wil niet dat ze boos op mij worden. Dit waren zo’n beetje de gedachten die door mijn hoofd ronddwaalden wanneer ik een taak kreeg die ik nog nooit had gedaan. Verschrikkelijk was dat.

Leren van je fouten

Ik leef en leefde sinds ik mij kan herinneren al in een chaos. Kamer een rotzooi, overal lagen kleren maar het was wel goed zo. Natuurlijk vergat ik af en toe wel waar iets lag maar deze chaos was als een structuur voor mij. Nu ik stageloop, loop ik keihard met mijn kop tegen deze muur. Deze muur van chaos. Eerst hoefde je niet zo veel te regelen, ik leerde voor toetsen en klaar. Nu moet je met ontzettend veel dingen rekening houden. Ik moet weer nieuwe dingen leren en ik doe weer dingen fout. Die gedachten van toen komen weer terug. Doe ik dit wel goed? Heb ik dat wel goed gedaan? Wat zal er gebeuren als ik het verkeerd doe? Ik MOET het wel goed doen.

Het einde van de wereld?

Deze druk motiveert mij echter wel. Laten zien dat je dingen wel goed kan, dat je vooruitgang boekt. Ook al gaan er dingen fout, het is niet het einde van de wereld. Als je geen fouten maakt, doe je te weinig je best. Ik weet dat het ontzettend cliché klinkt maar soms is het fijn om hier weer aan herinnerd te worden. Kijk maar naar de toren van Pisa, door een fout van de ontwerpers ging de toren krom staan. En nu is het een wereldberoemd gebouw. Denk daar maar eens over na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.