De zin van het leven

Deze vragen stellen we onszelf op een bepaald moment in ons leven. Maar hoe vind je nou een antwoord op die vragen?

De geschiedenis van de zingeving is mogelijk even oud als de mensheid zelf. Tegenwoordig lijken we meer moeite te hebben met het vinden van betekenis. We vinden het moeilijk om de vraag ‘wat is de zin van het leven?’ te beantwoorden. Hoe komt dat? Als we een kijkje terug in de tijd nemen vinden we daar een verklaring voor. Vroeger speelden mythen of geloof een veel belangrijkere rol in ons leven. Vanuit die mythen of geloof werd haast altijd verteld waar het leven om draaide en wat het uiteindelijke doel was van het leven. Maar wetenschap heeft ervoor gezorgd dat het geloof naar de achtergrond is verplaatst. Want nu is niet het geloof, maar de wetenschap heel erg belangrijk in ons leven. Met het minder belangrijk worden van het geloof zijn we ook onze zingeving een beetje verloren. Wetenschap vertelt ons namelijk helemaal niet wat de zin van het leven is en goden deden dat wel.

De filosoof Friedrich Nietzsche (1844 – 1900) vond dat helemaal niet erg. Hij was namelijk zijn hele leven depressief en hij wilde er daarom heel graag achter komen wat de zin van het leven was. De gezamenlijke zingeving van de kerk kon hem helaas niet gelukkig maken. Nietzsche was de zoon van een dominee en hij is dus erg gelovig opgevoed. Maar het geloof, met haar zingeving waren geen partij voor zijn depressie. De gezamenlijke zingeving vanuit de kerk had bovendien ook haar glans verloren, omdat het geloof naar de achtergrond begon te verschuiven door de opkomst van de wetenschap. Een bekende uitspraak van Nietzsche is dan ook: “God is dood, en wij hebben hem doodgemaakt!” Gods dood werd dus veroorzaakt doordat de wetenschap zich zo hard begon te ontwikkelen. Nietzsche weten wat hem gelukkig kon maken. Nietzsche vond dat zingeving verschilt per persoon. In zijn ogen kon je alleen maar gelukkig worden als jij voor jezelf uit kon vinden wat jou écht gelukkig maakt. Dan was je volgens hem een übermensch. Een übermensch is dus echt iemand die zichzelf los durft te maken van het systeem en op zichzelf steunt.

Ik vind Nietzsche ’s filosofie prachtig. En eigenlijk is het simpel: als jij betekenis wil vinden, vind je die in jezelf. Het leven gaat je het antwoord niet geven, dus stop vooral met zoeken. Luister naar jezelf en vertrouw vooral ook op jezelf. En heel belangrijk: durf dat ook te doen. Nietzsche heeft mij aangestoken met zijn woorden en ik hoop dat hij meer mensen kan inspireren om betekenis in zichzelf te vinden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.