Doe het voor jezelf.

Snel de sportschool in!

Het begint lekker weer te worden, de zon schijnt en we dragen steeds minder kleren. Ook publiceren we veel meer foto’s van ons zelf in badpak of op het strand. Onze throwback’s naar hoe we er vorig jaar uitzagen. Maar ook die strakke en sexy Instagram bikini-modellen die er zo goed uitzien komen weer langs. Het begint toch te knagen, misschien toch maar meer gaan sporten en gezonder eten. We willen er natuurlijk niet uitzien als iemand die zich een beetje heeft laten gaan tijdens de winter en al zeker niet als iedereen er zo mooi en strak uitziet.

Verkeerd ideaalbeeld

Ons ideaalbeeld is helemaal verkeerd. Dat dunne, strakke lichaam zijn wij niet. Het is iets wat we willen zijn. Je moet echt je hele beeld omgooien wil je slagen. Je moet je lichaam zien als iets levends. Iets waar je een band mee vormt. Zolang we geen band met ons lichaam hebben zullen we sneller geneigd zijn om op te geven. Carl Jung (bekende psycholoog) zei ‘iedereen draagt een schaduw’. Deze schaduw is volgens Jung een deel van onze weggestopte zwakheden en onze tekortkomingen. Wanneer je lichaam er ‘niet goed genoeg’ uitziet en je bang bent wat anderen van je vinden, dan neemt deze schaduw figuurlijk je lichaam over.

Bijvoorbeeld: je wilt een mooi en strak lichaam omdat iedereen die je volgt op Instagram ook zo een mooi lichaam heeft. Je gaat op je voeding letten, probeert meer te bewegen en je verliest een kilo of twee. Je merkt dat het helemaal niet zo makkelijk is als gedacht. Je ziet er beter uit, je voelt je beter maar het is niet dat wat je verwachtte. Je bent nog steeds niet zo dun en strak als die mensen op Instagram. Dan gebeurt het: je bent uit eten, je eet te veel en neemt toch dat grote toetje. De volgende dag ben je zo opgeblazen van het eten dat je geen zin hebt om te sporten. Enkele dagen later gebeurt hetzelfde en je komt weer aan. Dit moment is het moment dat je in een dip belandt en alle motivatie verliest. Je geeft op. De belangrijkste reden dat dit gebeurt bij mensen is omdat het doel dat ze gesteld hebben niet hun doel is. Ze doen het omdat het ‘moet’. Omdat je er zo hoort uit te zien.

Accepteer je schaduw

Om dit alles te veranderen moet je accepteren dat je deze tekortkomingen hebt, dat je zwakheden hebt. Wil je die summerbody? Doe het dan voor jezelf, doe het omdat je zelf graag zo een strak lichaam wilt en niet omdat het een ideaalbeeld is. Niet omdat al die modellen op Instagram zo’n lichaam hebben. Accepteer die schaduw en vorm een band. Dit zal het makkelijker maken om toch gezonder te eten, toch meer te sporten en je zal je minder schuldig voelen om die ene avond in dat restaurant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.