Let the (Invictus) games begin!

Van 8 tot en met 12 mei worden de Invictus Games gehouden. De Invictus Games is een sportevenement speciaal voor (ex-)militairen die psychisch of lichamelijk gewond zijn geraakt tijdens een missie. De bedoeling van het evenement is om veteranen te motiveren en om te laten zien dat zij ondanks hun beperking toch geweldige prestaties kunnen leveren. Vaak is het voor militairen een hele klap wanneer zij gewond zijn geraakt.

Invictus Games

De Invictus Games is een initiatief van onder andere de Britse prins Harry. De eerste Invictus Games werden in 2014 dan ook gehouden in Londen. Het idee voor de Invictus Games is gebaseerd op de Warrior Games in Amerika, dit is ook een sportevenement voor veteranen met een beperking maar alleen voor Amerikaanse veteranen. Deze week is de tweede keer dat de Invictus Games worden gehouden. Nu is het in Orlando (Verenigde Staten). De locatie voor volgend jaar is ook al bekend dan wordt het namelijk in Toronto (Canada) gehouden.

Er doen ongeveer 500 sporters mee aan de Invictus Games. Die sporters komen uit vijftien verschillende landen, waaronder Nederland. Er zijn tien sporten te beoefenen, namelijk atletiek, boogschieten, indoor roeien, wielrennen, zitvolleybal, zwemmen, rolstoel basketball, rolstoel rugby, rolstoel tennis en de triatlon. Nederland doet aan negen sporten mee.

Het Nederlandse team

Het Nederlandse team bestaat uit 30 sporters. De meesten raakten gewond in Afghanistan tijdens raketaanvallen en aanslagen met bermbommen. Sommigen missen een of meerdere ledematen of hebben verbrijzelde botten. Anderen liepen gehoorschade op of kampen met posttraumatische stressstoornis (PTSS). Zo zie je dat je niet alleen een fysieke beperking hoeft te hebben om mee te doen aan de Invictus Games.

Ik kwam het onderstaande filmpje nog tegen over de Invictus Games. The game is on!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.