Doe mij een pilletje XTC-light

Het Trimbos Instituut doet onderzoek naar allerlei onderwerpen, zo ook naar drugs. Gisteren heeft het instituut een bericht over drugs in 2015 gepubliceerd. Hierin staat dat 4-fluoamfetamine (4-FA of 4-FMP) een drug is die steeds meer wordt gebruikt.

Hoe weet Trimbos Instituut dit?

Veel mensen laten hun drugs testen. Dit kan bij verschillende testpunten verspreid over heel Nederland. Deze testpunten zijn onderdeel van het Drugs Informatie en Monitoringsysteem (DIMS). Dit wordt door het Trimbos Instituut bijgehouden en wanneer er iets aan de hand is laten ze dit weten. Bijvoorbeeld zoals nu met 4-FA.

Geschiedenis

4-FA is in 2007 voor het eerst in Nederland gesignaleerd. Sinds 2013 wordt 4-FA ook steeds vaker bij testpunten ingeleverd. 4-FA is een designerdrug en is ontstaan toen producenten van speed en XTC moeilijker aan de grondstoffen voor die drugs konden komen. Toen werden er andere grondstoffen gebruikt waardoor 4-FA is ontstaan.

Legaal?

4-FA heeft op de geneesmiddelenlijst gestaan, maar is er recent vanaf gehaald. Daarnaast staat het (nog) niet op de lijst van verboden middelen (Opiumlijst). Je kunt het dus in principe legaal kopen. Dit betekent trouwens niet dat het geen kwaad kan. Alcohol is ook legaal maar kan ook slecht voor je gezondheid zijn.

Gebruiken

4-FA is te vinden als pil, capsule of als poeder. De effecten zouden een beetje tussen speed en XTC inzitten. Je krijgt er meer energie van en je wordt er vrolijker van. Ten opzichte van XTC zou 4-FA een minder lange kater geven. Daarom wordt het nu ook wel XTC-light genoemd. Dit is alleen geen goede naam, want uiteindelijk is het een drug met een eigen werking en effecten.

Risico’s

Op dit moment is er nog niemand overleden na het slikken van 4-FA. Wel neemt het aantal incidenten toe. Zo blijken mensen die 4-FA slikten, vaak last te hebben van hoofdpijn, een hoge hartslag of heel erge misselijkheid. Als je het op dit moment wil gaan gebruiken speel je voor proefkonijn. Er is namelijk nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten en risico’s op lange termijn. Dus tot dat het onderzocht is loop je zeker risico.

Zelf ben ik een angsthaas als het gaat om drugs. Ik heb ze dan ook nog nooit gebruikt. Ik ben echt bang dat er dan net bij mij iets vreselijks gebeurt. Dus voor mij voelt 4-FA, wat niet onderzocht is, echt veel te eng.

Zou jij 4-FA durven nemen of zijn de risico’s je toch te groot?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.