Dwang

Ik volg op dit moment het vak Neuropsychologie. Ik leer over processen in de hersenen, hoe daar gedrag uit voortkomt en welke stoornissen er in de hersenen zijn. Nu zijn er ontzettend veel stoornissen en komt het meeste niet voor bij mij of in mijn omgeving, maar ook zijn er dingen die wél herkenbaar zijn. Dwangneuroses bijvoorbeeld.

Getallen
Zo heb ik mijn hele leven lang al bepaalde dingen die ik van mijzelf moét doen, zonder dat ik weet waarom. Ik heb bijvoorbeeld iets met getallen. Als ik bepaalde dingen doe of kies, moet dat met een even getal. Een lamp aan doen, doe ik twee keer (aan-uit-aan). Of controleren of de deur op slot is, doe ik twee keer (een deur controleren is trouwens ook een dwangneurose!). Nog zoiets geks: trappen moet ik eindigen met mijn rechtervoet. Ik scan van tevoren alle traptreden zodat ik supersnel kan uitrekenen met welke voet ik moet beginnen, om met rechts te eindigen. Ook loop ik altijd rechtsom om dingen heen, nooit linksom.

Vroeger
Als kind was het veel erger. Toen had ik allerlei avondrituelen die ik moést uitvoeren, voordat ik bijvoorbeeld mocht gaan slapen (bijvoorbeeld alles op mijn nachtkastje een keer optillen en weer neerzetten). Deed ik dit fout, dan moet ik opnieuw beginnen. Ikzelf en mijn omgeving hadden er op een bepaald moment ook wel echt last van. Het begon namelijk wel op te vallend at ik altijd precies dezelfde dingen deed in situaties.

Dit heb ik nu gelukkig niet meer. Ik ga ’s avonds gewoon meteen slapen en ik hoef geen dingen meer opnieuw te doen van mezelf. Ik heb nog wel wat dingen die ik nog wel doe, zoals nooit links en nooit een oneven getal. Toch heb ik hier niet meer echt last van. Ik ben me er niet echt meer bewust van dat ik het doe en het valt mij en mijn omgeving dan ook niet meer op. Ik denk maar zo: iedere gek z’n gebrek, toch?

En jij? heb jij een dwangneurose?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.