Een kinderfeest of grote-mensen-feest?

Voor of tegen zwarte piet?
Overal om mij heen hoor ik veel verschillende meningen. Zo vindt mijn familie dat het ‘gewoon’ een traditie is en zwarte piet daar nou eenmaal bij hoort. Een goede vriendin van me begrijpt daarentegen wel heel goed dat zwarte piet racisme is. Zij vindt dat zwarte piet altijd is neergezet als het slaafje van Sinterklaas en dat de link met een zwart persoon snel gelegd is. Deze gedachte sluit goed aan bij de Amerikaanse documentaire ‘Blackface’ die sinds afgelopen week uit is. Het is dus ook niet binnen Nederland gebleven, zelfs Amerika bemoeit zich met ‘onze’ pietendiscussie. Het moet niet gekker worden toch?

Mijn mening
Ik kan me in beide meningen heel erg vinden. Als ik voor mezelf spreek zou ik het jammer vinden als zwarte piet niet meer zwarte piet is. Maar het is een kinderfeest, dus wat boeit mijn mening dan? Ik denk dat mensen juist dat vaak vergeten. Grote mensen komen op voor de échte zwarte piet, omdat zij vinden dat het Sinterklaasfeest geen echt feest is zonder zwarte piet. Maar wat vinden de kinderen eigenlijk? Maakt het hen wel iets uit? Een roetpiet zal met een paar zwarte vegen te herkenbaar zijn voor een neefje of een zusje. Maar daarnaast bestaat er tegenwoordig ook nog een kleurenpiet, je bent wél helemaal onherkenbaar en toch niet zwart, ideale oplossing lijkt me?!

Ik vind het vooral heel vervelend dat grote mensen zoveel ophef maken over iets wat voor kinderen een leuk feest moet zijn. Als we nou allemaal alleen aan de kindjes denken, dan hoeft het toch niet zo moeilijk te zijn? Ik ben heel benieuwd wat jullie van de pietendiscussie vinden, laat het weten in een reactie hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.