Examenkoorts

Ik weet nog goed hoe ik me voelde voor mijn examens, een paar jaren geleden. Misselijk, hoofdpijn, gespannen en onrustig in mijn hoofd. De examens vond ik super spannend en ik kan begrijpen dat anderen dat ook vinden!

Ieder jaar barst de examenkoorts weer uit. Een aantal weken voor mijn eind examens, voelde ik al de kriebels. Er spookte van alles door mijn hoofd, zoals “wat als ik mijn examens niet haal?”, “wie weet vergeet ik tijdens mijn examen wat ik heb geleerd” en “ben ik wel klaar om mijn examens te maken?”.

Met deze uitspraken maakte ik mijzelf helemaal gek. De zenuwachtige kriebels begonnen te veranderen in steken in mijn buik totdat ik misselijk werd van de spanning!

Gelukkig ben ik dat jaar wel geslaagd met mooie cijfers. Wat mij heeft geholpen om de examentijd wat makkelijker te maken is: om te ontspannen!

Ik merkte dat ik door de stress weinig concentratie had tijdens het leren en zocht een manier om die examenstress weg te laten gaan. Door mijzelf toe te staan dat ik zenuwachtig was, ging dat nare gevoel juist weg! Ik was in die tijd natuurlijk niet de enige met examenstress, dus zo erg is het ook niet!

Door te accepteren dat ik zenuwachtig ben, gaat de strijd die ik tegen mijzelf voer om juist niet zenuwachtig te zijn weg! Het nare gevoel in je onderbuik verdwijnt, je hoofd blijft rustig en je angst verdwijnt! En je bent klaar om te knallen met je examens!

Volgend jaar heb ik weer examens voor het afstuderen van mijn opleiding! Ik heb hard gewerkt afgelopen drie jaar, dus hopelijk loont het. Natuurlijk zullen de zenuwen volgend jaar rond dit tijdstip door mijn lijf gieren. Maar.. ik zorg ervoor dat ik ze onder controle houd en zij mij niet zullen afleiden tijdens het maken van mijn examens!

Heb jij last van examenstress? Proberen te ontspannen! Laat alles op je afkomen en vertrouw op jezelf!

Foto: coffee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.