Zwerven in de natuur

Tijdens mijn reis in Nepal viel de milieuvervuiling mij direct op. In de hoofdstad Kathmandu liepen veel Nepalezen met een mondkapje, omdat de lucht volledig uit smog bestond. Overal lag vuilnis waar niemand naar omkeek. In de bergen zijn minder mensen en ik zag ook minder zwerfafval liggen. Toch lijkt er ook in de bergen door de groei van toeristen een toename van vervuiling…

Geschat wordt dat jaarlijks ongeveer 50.000 kilo afval op de Mount Everest wordt achtergelaten. De mensen die bergen beklimmen, lijken mij juist echte natuurliefhebbers. Waarom laten zij hun afval achter in de natuur? Wellicht is het gemakzucht en willen zij zo min mogelijk meesjouwen. Als er zoveel afval ligt op een plek waar relatief weinig mensen komen, hoe veel ligt er dan in steden? Ook in Nederland zie ik steeds meer zwerfafval in de natuur liggen. Zijn we allemaal niet meer bewust van de invloed die wij hebben op de natuur? Of denken we allemaal ‘Ach, dat ene blikje cola maakt het verschil niet.’? Heb jij een idee hoelang de afbraak van een cola-blikje duurt?

Het is zonde om te zien hoe we met z’n allen de natuur onherstelbaar aantasten. Het is volgens mij onmogelijk dat we alles aan de kant zetten voor de natuur. Maar als iedereen nu twee keer nadenkt voordat ze hun afval in de natuur weggooien, terwijl er op 50 meter verder een prullenbak staat. Of tien minuten fietsen in plaats van de brommer of auto te pakken. Dat zou al een mooie start zijn om de natuur zo veel mogelijk te beschermen. Ben jij milieubewust en wat doe jij om de natuur in stand te houden?

Foto: Afval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.