Freddie Mercury, my muse.

Ik was 10 en zat driftig Chewbacca te tekenen toen plots Queen werd gedraaid op de radio. Freddie vulde luidkeels de kamer met zijn stem. Dat klonk mij als muziek in de oren, ook letterlijk natuurlijk. Ik kan me verder alleen nog herinneren dat ik vroeg: “Mam, mag ie wat harder?”

Queen, opgericht in 1970, is een Engelse rockgroep. Ze scoren tientallen hits in de jaren 70, 80 en 90 en ze zijn een van de succesvolste popgroepen in de geschiedenis. Queen’s muziek kan ook jou niet ontgaan zijn. Misschien ken je We Will Rock You of We Are The Champions. Of hun meest bekende nummer: Bohemian Rhapsody. Bohemian Rhapsody scoort namelijk al 17 jaar héél goed in de radio 2 top 2000. Van die 17 jaar staat het nummer maar liefst 13 jaar op de eerste plek. De andere jaren stond Bohemian Rhapsody op de tweede plek.

Nu, ruim 14 jaar later ben ik uitgegroeid tot een groot Queen-liefhebber. Hun muziek is geweldig en ik ben ervan overtuigd dat het erfgoed van Queen ook niet zomaar zal verdwijnen. Deze muziek zal blijven voortbestaan en is van alle tijden. De band heeft een legendarische status in onze muziekgeschiedenis. En die status hadden ze nooit kunnen krijgen zonder frontman Freddie Mercury. Freddie is een legende, maar hij is vooral: onovertroffen.

Freddie Mercury (1946 – 1991) werd geboren als Farrokh Bulsara in Zanzibar. In 1963 verhuisde zijn familie naar Engeland, waar hij uiteindelijk zanger, liedschrijver en pianist zou worden van Queen. In de jaren 70 gaf Farrokh zichzelf de artiestennaam Freddie Mercury. Ik vertel de mensen om mij heen weleens dat ik denk dat ik in mijn vorige leven een relatie gehad heb met Freddie Mercury. Ik probeer daarmee uit te drukken dat de zanger iets speciaals met me doet. Alsof hij een verloren oude liefde van me is. En oude liefde roest niet. Ik heb veel korte fragmenten van interviews, documentaires en optredens van hem gezien. Daarin zie ik een creatief genie met een prachtige stem, die extreem grappig en eigenzinnig was. In interviews was hij bijdehand en hij had altijd de overhand in gesprekken. Je kon niet om hem heen. Ik zie gewoon echt geen andere artiest doen wat Freddie deed. Hij valt niet te evenaren. En Freddie in combinatie met de andere leden van Queen, heeft ervoor gezorgd dat hij zich kon ontpoppen tot een van de grootste artiesten die wij gekend hebben.

Moet je dit optreden eens kijken, hier speelt Queen op Live at LIVE AID (1985). Het optreden van de band is zó spectaculair dat het in Engeland en Nederland is uitgekozen tot beste liveoptreden ooit! Moet je zien met hoeveel energie Freddie over het podium vliegt. Als ik dat zo zie kan ik maar een ding denken: “Daar had ik bij willen zijn!”, maar misschien was ik er wel bij. In mijn vorige leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.