Brrrr …. Het is koud!

Een groot deel van Europa heeft te maken met koude temperaturen. In Moskou was er zelfs sprake van min 28, terwijl het normaal warmer is in januari. Ook in Nederland wordt koud weer verwacht. Tijd om eens een paar tips op een rijtje te zetten tegen de kou. Want koude handen en koude voeten willen we natuurlijk voorkomen als de temperatuur weer onder nul is.

Kleding

Eén van de belangrijkste dingen waar je rekening mee kunt houden is je kleding. Met koud weer kun je het best meerdere laagjes aan trekken. Eén dik kledingstuk, zoals een trui is minder warm dan meerdere lagen. Laagjes zijn warmer, omdat je met je lichaamswarmte de lucht tussen de laagjes verwarmt.

Ga je naar buiten, dan is een goede winterjas belangrijk. Ook handschoenen zijn handig, maar in wanten kun je je vingers beter bewegen en blijven ze warmer. Daarnaast is het slim om ook je hoofd tegen de kou te beschermen met bijvoorbeeld een muts. Je verliest namelijk veel warmte via je hoofd en met een muts houd je dit tegen. Als laatste nog een tip, die voor mij ook nieuw is. Het is niet verstandig om sieraden te dragen als het vriest. Piercings, zoals oorbellen kunnen namelijk vastvriezen aan je huid.

Bloedvaten

Je verliest lichaamswarmte als je bloedvaten open gaan staan. Dit gebeurt als je alcohol drinkt. Je warme bloed stroomt hierbij naar je huid en daar koelt het af. Van alcohol warm je dus niet op! Om je bloedvaten dicht te laten gaan kun je een koude douche. Zo houd je de warmte binnen.

Kom in beweging

Hoewel het erg verleidelijk is om op te bank te kruipen is het beter om in beweging te komen. Een paar keer op en neer springen, kan al zorgen dat je weer wat warmer wordt. Moet je nog een klusje in huis doen, bijvoorbeeld je kamer stofzuigen, dan is dit ook meteen een manier om het weer warm te krijgen. En als je naar buiten gaat, zorg dan dat je in beweging blijft. IJsberen in het bushokje is dus geen slecht idee. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.