Gaat mijn vakantie in ROOK op? :(

Vulkaan Hekla

Het is de grootste en bekendste vulkaan in IJsland. De vulkaan is ketelvormig en 1491 meter hoog. Gemiddeld barst de vulkaan elke 10 jaar uit en aangezien de laatste keer 16 jaar geleden was kun je wel zeggen dat …. Nee het lukt me niet, ik kan hier echt geen goede grap over maken.

Hoe ernstig is het?

Het is ontzettend ernstig zeggen wetenschappers. De druk is al twee keer zo groot als bij de laatste uitbarsting 16 jaar terug. De IJslandse professor Páll Einarsson is bezorgd. Hij zegt namelijk dat de vulkaan erg gevaarlijk is en IJsland te maken kan krijgen met een grote ramp. Het speelt ook mee dat er de hele zomer toeristen op de vulkaan zijn en er dagelijks 20-30 passagiersvliegtuigen over de vulkaan vliegen.

Wat betekent dit dan voor ons?

Voor de vakantiegangers die dit jaar op vakantie gaan kan het slecht uitpakken. De vorige keer dat zo een grote vulkaan uitbarstte ging het goed fout. Door grote wolken met vulkanische as is toen het vliegverkeer boven Engeland en grote delen van Scandinavië platgelegd. Omdat ik over 20 dagen naar Japan ga en moet overstappen in London word ik wel zenuwachtig. Wat als de vulkaan 2 dagen voordat ik vertrek ontploft en het vliegverkeerd wordt platgelegd…? Ik hoop maar dat de vulkaan snel ontploft anders zie ik mijn vakantie misschien wel in ROOK opgaan. Hè hè toch nog een grapje kunnen verzinnen…

Leuk feitje: Hekla betekent in het IJslands: De gehoede. De vulkaan heet zo omdat zijn top meestal door de wolken verborgen wordt. In de middeleeuwen noemden ze het ook wel: de poort naar hel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.