Online fat shaming

Online fat shaming is iets wat elke dag gebeurt. Fat shaming is het bewust slecht laten voelen van mensen die dik(ker) zijn. Zelfs mensen die iets steviger zijn dan de standaard, worden al snel afgeschilderd als lui, dom en ongemotiveerd. Mensen kunnen gemeen zijn op internet omdat het relatief anoniem is. Maar ook Giel Beelen heeft een aantal weken geleden gezegd: “Ik vind dat dikke vrouwen niet goed voor zichzelf zorgen en geen doorzettingsvermogen hebben”. Achteraf heeft hij daar zijn excuses voor aangeboden. Toch ik vind het echt geen stijl dat je jezelf in de media zo negatief uit.

Zelf ben ik ook niet dun maar mijn BMI is gewoon normaal. Ik moet er niet aandenken dat mensen negatieve reacties zouden plaatsen bij mijn vakantiefoto’s. Het afgelopen halfjaar kon ik door een blessure niet sporten, dus ik ben aangekomen. Ik ben nu weer hard aan het sporten. Stel dat iemand negatief reageert op mijn gewicht dan zou ik dat echt heel stom vinden. Ik ben juist zo hard bezig ben om weer op mijn oude gewicht te komen. Eigenlijk is dit heel dubbel want ik voel ik me verplicht om te zeggen dat ik hiermee bezig ben. Juist om niet als lui te worden bestempeld, terwijl ik me eigenlijk niets heb om me druk over te maken.

Facebook

Ook Facebook maakt zich schuldig aan fat shaming. Er werd een foto van een plussize model niet toegestaan bij een evenement. Vrouwen zouden zich slecht over zichzelf kunnen voelen als zij die foto zouden zien. Het is natuurlijk onzin dat Facebook zegt waar ik me slecht over zou voelen. Achteraf zeggen de mensen van Facebook dat zij fout zaten om dit niet toe te staan. Toch heeft Facebook wel nagedacht over gezondheid en fitness. Zo mogen er geen onrealistische voor en na foto’s, dus van heel dik naar heel dun. Facebook wil niet dat mensen die onzeker zijn over hun lichaam misleid worden.

Body positivity community

Er is ook een body positivity community, die strijdt ervoor om dik zijn niet als iets negatiefs gezien moet worden. Uiteindelijk gaat het er toch om dat we iedereen accepteren zoals ze zijn. Dat is iets wat vrouwen zelf moeten veranderen. Als je accepteert dat mensen jou om het “dik zijn” een slecht gevoel kunnen geven, dan houd je het fat shamen in stand.

Wat vind jij van fat shaming?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.