Bijna 20 jaar geleden werd het lichaam van Nicky gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Er zijn 5 verdachten aangehouden, maar allemaal vrijgelaten omdat er niet genoeg bewijs was. Een DNA-verwantschapsonderzoek is het laatste middel om de dader te vinden. Pas twee keer eerder werd zo’n onderzoek uitgevoerd. Hier wordt uitgelegd hoe dat werkt:
Toen ik las over dit DNA-onderzoek dacht ik meteen: Natuurlijk zou ik mee doen! Je wil toch dat ze de dader vinden! Wat moet het erg zijn voor de familie. Zij weten na 20 jaar nog steeds niet wat er met hun zoon en broertje gebeurd is.
Toch is het niet altijd zo makkelijk als gedacht. Wat nou als de dader door jouw DNA gevonden wordt en het dus een familielid is? Ten eerste al een familiedrama, maar dan moet je ook nog getuigen tegen die persoon. En hoe zit het met privacy? Een belangrijk punt waarom mensen niet mee willen doen. Je DNA zegt niet veel over je. Maar mee moeten doen aan een onderzoek alleen omdat je op een bepaalde plek woont, gaat veel mensen te ver. Ook zijn mensen bang dat hun DNA wordt opgeslagen. En als je niet meedoet ben je gelijk een beetje verdacht. Misschien heb je niets met de zaak te maken, maar heb je iets anders te verbergen?
Ondanks al deze vragen zou ik toch meedoen aan het onderzoek. Ik wil dat de dader gepakt wordt, ook al is het een familielid. En over privacy hoef je je geen zorgen te maken. Je DNA wordt na het onderzoek vernietigd. Het is een ultieme poging om het mysterie van de dood van Nicky op te lossen.
Zou jij je DNA afstaan voor een DNA-verwantschapsonderzoek?