Grote biceps of de rush van adrenaline?

Wedstrijdadrenaline

Ik ben begonnen met fitnessen toen ik 18 jaar was. Net als elke jongen wilde ik grote biceps en een massieve borst. Tot dusver is mij dat gelukt maar ik wil toch weer de competitieve kant op. Ik heb jarenlang wedstrijd gezwommen en de adrenaline die vrijkwam tijdens een wedstrijd was echt een superlekker gevoel. Als ik dan het zwembad uitkwam na een wedstrijd was ik helemaal aan het trillen en had ik het helemaal koud. Alsof er een haai achter me aan had gezeten. Ik wil dit gevoel weer terug en daarom lijkt het mij leuk om te gaan gewichtheffen. De zenuwen van tevoren. Het gevoel dat er super veel mensen naar je kijken terwijl je 120 kg voorslaat en boven je hoofd stoot.

Wat is gewichtheffen?

Voorslaan en uitstoten van 120kg zijn twee disciplines bij gewichtheffen. Deze worden uitgevoerd tijdens een wedstrijd en heten de snatch en de clean and jerk, ook wel trekken en voorslaan & uitstoten genoemd. Deze twee disciplines zijn ontzettend technisch. Het gewicht wordt in een beweging van de grond tot boven het hoofd geheven. De sport bestaat al heel erg lang en is een sport die voor het eerst verscheen op de moderne olympische spelen in 1896 in Athene.

Eeuwen hiervoor werd het ook al gebruikt om kracht te testen van oude Egyptische en Griekse volkeren.

Jason Roberts

Weinig gewichthefclubs

Jammer genoeg zijn er weinig gewichthefclubs in Nederland. De sport is in Nederland niet meer zo populair en crossfit neemt het een beetje over. Voor degenen die crossfit niet kennen: het is een combinatie van gewichtheffen, atletiek en gymnastiek waarbij je oefeningen zo vaak mogelijk binnen een bepaalde tijd uitvoert. Ik ga binnenkort een kijkje nemen bij een gewichthefclub in Nijmegen. Voor nu hou ik het bij mijn eigen sportschool en oefen ik zelf zonder de correcte begeleiding en mede gewichtheffers. Kennen jullie of doen jullie zelf ook aan een sport die niet zo populair is?

Foto Jason Roberts: Nick Robb

Foto clean & jerk: Evdcoldeportes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.