Help! Ik sta op internet…

Een meisje van zestien werd ontslagen dankzij Facebook. Tijdens haar werkuren had ze in haar status geschreven dat ze zich verveelde. Helaas voor haar had haar baas dit ook gelezen. Ze kon meteen haar spullen pakken!

Het is dus best fijn om te weten wie je berichten kan bekijken. Kijk hier maar eens wat voor gekke situaties er nog meer op sociale media hebben plaatsgevonden.

Ondanks de voorbeelden van onhandige berichten op sociale media, zijn de meningen verdeeld over jongeren en online privacy. Aan de ene kant zouden jongeren zich heel bewust zijn van wat ze plaatsen op sociale media maar aan de andere kant zouden jongeren er juist helemaal niks van snappen. Daarom heb ik zelf mijn instellingen op Facebook maar even gecheckt en ging ik op onderzoek uit!

Facebook

Na mijn eigen profiel bekeken te hebben weet ik dat mijn facebookvrienden mijn hele profiel mogen zien, maar dat het voor anderen beperkt zichtbaar is. Wist je dat je je eigen profiel kan bekijken door de ogen van iemand anders? Bijvoorbeeld door de ogen van een specifieke facebookvriend maar ook als openbaar. Op je profielpagina, rechtsonder op je omslagfoto, vind je een soort sterretje. Als je daar op klikt heb je de optie ‘weergeven als…’.

Daarna ging ik op zoek naar vreemden. Dat is nog best lastig! Maar (na heel veel profielen te hebben bekeken) ben ik er niet van overtuigd ben dat jongeren zich echt bewust zijn van hun online privacy. Door bij Facebook, maar ook bij Hyves, vreemden op te zoeken ben ik namelijk heel veel over hen te weten gekomen. Wanneer ze jarig zijn, waar ze wonen, waar ze werken. Maar ook foto’s van de vakantie, feestjes en huisdieren komen voorbij!

Of deze vreemden zich nu wel of niet bewust zijn van de zichtbaarheid van hun profiel: ‘Als het op internet staat, is het niet privé’.

Wat doe jij met je privacy op de sociale media?

Foto: Privacy
Foto: Facebooklike

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.