Het Oekraïne referendum

Wat is een referendum?

Een referendum is een middel waarmee het kabinet (de tweede kamer) de mening vraagt aan alle Nederlanders van achttien jaar of ouder over bepaalde politieke zaken. Dit is in Nederland nog niet zo vaak gedaan, dus het is wel bijzonder dat er nu weer een is. Vandaag is er sprake van een raadgevend referendum, dit betekent dat het kabinet de uitslag van dit referendum gebruikt als advies. Zij kan besluiten om uiteindelijk niets met de uitslag van het referendum te doen.

Waar gaat het nu precies over?

In het kort gaat het over het associatieverdrag met Oekraïne. Duidelijk toch? Niet echt! Het referendum gaat over samenwerking tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Het gaat onder andere over handel, dit verdrag moet zakendoen tussen de EU en Oekraïne makkelijker maken. Op dit moment maakt Oekraïne geen deel uit van de EU. Dit betekent wanneer je iets in de Oekraïne wil verkopen je daar importheffing over moet betalen. Importheffingen is geld dat je moet betalen om iets in Oekraïne te verkopen. Dat kost erg veel geld, wanneer dit verdrag doorgaat hoeft dat niet meer betaald te worden. Dit maakt het makkelijker om iets te verkopen aan Oekraïne, maar ook voor Oekraïne om iets te verkopen aan een EU-land.

Naast handel wil de EU graag samenwerken met de Oekraïne. Daarvoor moet Oekraïne hun politieke beleid en wetgeving aanpassen aan EU-beleid en wetgeving. In ruil daarvoor krijgt Oekraïne geld, politieke steun en toegang tot kennis. Oekraïne kan zich daardoor als land beter ontwikkelen en zal er een stabielere situatie ontstaan. Ondanks dat er zoveel verandert voor de Oekraïne zijn zij met dit verdrag geen lid van de EU, dit moet weer apart besloten worden.

Bijna alle landen uit de EU hebben het associatieverdrag al ondertekend, maar Nederland nog niet. Zo lang wij dat niet doen is het verdrag officieel niet geldig. Nederland zal het verdrag tekenen, als de uitslag van het referendum ‘Ja’ is. Maar als de uitslag ‘Nee’ is, dan gaan de eerste en de tweede kamer het verdrag opnieuw bekijken. Mogelijk krijgen we dan nog een keer een referendum.

Wat moet ik dan gaan stemmen?

Dat is natuurlijk een vraag die ik niet voor je kan beantwoorden. Het kabinet is voor het verdrag, maar dit wil niet zeggen dat jij dat ook bent. Daarbij is de vraag of je überhaupt moet gaan stemmen. Voor een geldig referendum moet 30% van de kiesgerechtigden (alle mensen boven de achttien die mogen stemmen) vandaag gaan stemmen, dit noem je een kiesdrempel. Het vreemde is dat wanneer er niet genoeg mensen stemmen, het kabinet er vanuit gaat dat de meeste mensen ermee instemmen. Zou je dan wel moeten stemmen als je voor bent? Als de kiesdrempel wordt gehaald, maar de uitslag blijkt ‘Nee’ te zijn. Dan had je eigenlijk beter niet kunnen gaan. Dit is een lastige situatie en maakt het voor veel mensen moeilijk om een beslissing te nemen. Zelf twijfel ik nog wat ik ga stemmen, maar ik voel me wel verplicht om te gaan.

Wat zegt de Oekraïne ervan?

Wat denken ze in Oekraïne over dit verdrag. De NOS heeft de mening gevraagd aan een aantal mensen uit Oekraïne. Zoals je kunt je zien en lezen zijn de meningen daar ook nog verdeeld.

Zelf ben ik er nog niet over uit. Maar wat vind jij eigenlijk van dit referendum?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.