Hoe de media mij beïnvloedt

Afkeer van mensen met dezelfde afkomst als ik

Er was een tijd dat Marokkaanse jongeren heel vaak negatief in het nieuws kwamen. Ik als Marokkaanse ergerde me aan het feit dat we allemaal over een kam geschoren werden, maar toch ontwikkelde ik onbewust een afkeer van mensen met een Marokkaanse afkomst. Ik begon ze zelf ook over een kam te scheren en had zelf erge vooroordelen.

Terrorisme

Ook merkte ik in het afgelopen jaar dat ik na de vele terroristische aanslagen ook anders keek naar bijvoorbeeld mensen met een baard. Als ik ze zag, werd ik gauw achterdochtig en had ik zo mijn vragen. Vooroordelen dus, wat natuurlijk nergens op slaat. Maar waar kwam dit dan vandaan?

De media

Dit heeft natuurlijk te maken met de media en de manier van berichtgeven. Alhoewel ik me bewust ben van het vertekende beeld dat de media vaak geeft, heeft dit dus onbewust toch effect op mijn manier van denken. Toen ik me realiseerde dat dat kwam door de berichtgeving, ben ik gaan letten op hoe bepaalde dingen worden gezegd in het nieuws en in nieuwsberichten. Zo zag ik al gauw verschillen in bijvoorbeeld woordkeuzes. Denk bijvoorbeeld aan de ‘schietpartij’ in Las Vegas. Daar wordt niet gesproken over een terroristische aanslag, maar simpelweg over een schietpartij en een schutter.

Invloed

De invloed van de media is dus groter dan we door hebben. Wat me ook erg opvalt, is het feit dat het een groot verschil maakt of ik een persoon ken of niet. Zo zijn de Marokkanen om me heen, zoals mijn familie ‘anders’ dan andere Marokkanen. Dat is natuurlijk nonsens, want dan ga je uit van verhalen over personen die je helemaal niet kent. Doe jij dit (onbewust) ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.