Hoe ingeburgerd ben jij?

Inburgeren?

Inburgeren is dat je je kan aanpassen aan de omgeving waarin je leeft. Maar het is ook dat je wordt opgenomen door de samenleving. Dus dat mensen in je omgeving je accepteren.

Inburgeren kost veel tijd. Je moet dan de Nederlandse taal kunnen lezen, spreken, verstaan en schrijven. Je moet ook kunnen begrijpen wat de regels zijn, de normen en waarden. Kortom, gewoon weten wat er in Nederland leeft. Op zich niets mis mee.

Als je op vakantie gaat…

Ik vergelijk het met op vakantie gaan naar een ander land. Als ik ergens heen ga lees ik me altijd in, wat mag wel en wat niet. Ook leer ik altijd een paar standaardzinnen. Zo weet ik dat tijdens de siesta in Spanje de winkels gesloten zijn, dat ik in Noorwegen mag wildkamperen als ik het vraag en dat in Ierland de meeste pubs net na middernacht al sluiten. En ja dit is niet altijd gebruikelijk om dit te weten, maar je voorkomt moeilijkheden en je krijgt een hoop vriendelijkheid er voor terug.

Alleen als je op vakantie gaat heb je tijd om voor te bereiden, als je op de vlucht kan dat niet altijd. Vluchtelingen die mogen blijven in Nederland, moeten verplicht een inburgeringsexamen doen. Om toch aan de eisen van Nederland te voldoen kunnen de vluchtelingen ook een cursus volgen. In de opvang leren de vluchtelingen hoe ze zich moeten gedragen in Nederland. Ook leren ze in de cursus alles over de Nederlandse taal en de normen en waarden van Nederland.

Van te voren leren hoe Nederland werkt en Nederlands spreken heeft veel voordelen. Je kunt makkelijker contacten leggen, een baan krijgen en zelf je zaken regelen. Jongeren tot 16 jaar hoeven niet verplicht in te burgeren, ook als je na je 16e nog op school zit en bezig bent met een officieel diploma is het niet verplicht.

Geslaagd of niet?

Wanneer je slaagt voor je examen dan ben je ingeburgerd. Je krijgt dan een diploma waarmee je dit kan aantonen. Het examen kan net zo vaak over gedaan worden tot je het haalt, maar je moet wel binnen 3 jaar ingeburgerd zijn. Mocht je niet binnen die tijd slagen dan krijg je een boete. Zolang je nog moet inburgeren mag je hier nog niet permanent wonen.

Ik vraag me af of inburgering op deze manier te testen is. Wil je het zelf testen, probeer het zelf ook eens? Het is lastiger dan je denkt, zelf had ik maar een 5.5 bij de nationale inburgeringstest :

En wat vonden jullie ervan en wat was het cijfer? Hebben jullie ook nog een voorbeeldtest? Laat het me weten in de reactie!

Foto: Wikimedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.