Hup Holland hup!

Van 7 tot en met 18 september is de vijftiende editie van de Paralympische Spelen van start gegaan in Rio de Janeiro. Ik merkte dat ik zelf eigenlijk heel weinig wist over de Paralympische Spelen, waar ons kleine kikkerlandje ook aan deelneemt. Daarom ben ik, als nieuwsgierige Holland-supporter, op onderzoek uitgegaan! Ik heb trouwens ook het idee dat er in het nieuws lang niet zoveel aandacht aan besteed wordt als aan de Olympische Spelen. Nog een extra reden om op zoek te gaan!

Tijdens mijn speurtocht ben ik er achter gekomen dat het allemaal begonnen is in 1948, toen de Duitse neuroloog Sir Ludwig Guttman een sportwedstrijd organiseerde in Engeland voor veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Guttman wilde door het organiseren van deze sportwedstrijd – die hij de International Wheelchair Games noemde – de kwaliteit van leven voor de veteranen verbeteren. Wat een geweldig initiatief van Guttman, vind je niet?! Ik vind dat mensen met een handicap ook de kans verdienen om op hun eigen niveau competitie met elkaar aan te gaan. Het draait in de sport natuurlijk altijd om eerlijke competitie!

Tegenwoordig zijn de Paralympische Spelen de Olympische Spelen voor mensen met een lichamelijke handicap, visuele beperking (slecht kunnen zien of blindheid) en/of hersenverlamming. Dus niet alleen voor veteranen. Toen ik ontdekte dat de Paralympische Spelen ook in Rio gehouden worden dacht ik: “Dat is toevallig!” Maar dit was helemaal geen toeval. De Paralympische Spelen worden namelijk altijd in hetzelfde jaar en meestal vlak de Olympische Spelen gehouden. En sinds de Zomerspelen van 1988 zijn ze nu ook altijd in dezelfde stad. Sinds 2012 is het zelfs zo dat de stad die de Olympische Spelen organiseert, ook verplicht is om de Paralympische Spelen te organiseren.

Dit jaar zijn er 126 sporters die voor het Nederlandse team meedoen aan de Spelen. Tijdens de openingsceremonie droeg Marlou van Rhijn de Nederlandse vlag het stadion binnen. Marlou was vier jaar geleden winnares van de 200 meter en werd tweede op de 100 meter. Ik hoop dat het Nederlandse team ook dit jaar weer met een hoop medailles naar huis komt! Wil je onze sporters volgen en aanmoedigen? Kijk dan snel op teamNL. Voor meer algemene informatie over de Spelen kun je terecht op de site van de Paralympics.

Bron afbeelding: wikimedia https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Marlou_van_Rhijn#/media/File:Marlou_Van_Rhijn_-_2013_IPC_Athletics_World_Championships.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.