Lezen en schrijven: voor iedereen normaal?

Ik kan het me bijna niet voorstellen dat ik niet kan lezen of schrijven. Dat zou toch gek zijn? Straatnaamborden lezen, geld opnemen bij de pinautomaat, of weten hoe laat de bus gaat. Dit zijn dingen waar ik elke dag mee te maken heb. Het zou raar zijn als ik dit allemaal niet kan. Toch hebben 2,5 miljoen (!) Nederlanders van boven de 16 moeite met lezen en schrijven. Hier schrik ik van! Ik heb dit vroeger gewoon op de basisschool geleerd. Dat is toch normaal?

Laaggeletterdheid: wat is dat?
Veel mensen hebben dus zóveel moeite met lezen en schrijven, dat ze er elke dag last van hebben. Dit heet met een duur woord laaggeletterdheid. Als je zelfs helemaal niet kan lezen en schrijven, ben je analfabeet. De oma van mijn vriendin is vroeger niet naar school geweest. Zij kan wel gewoon een gesprek voeren, maar niet goed lezen en schrijven. Niet alleen ouderen hebben hier last van. Het schijnt dat ook veel jongeren dit probleem hebben. 7 procent van de Nederlandse jongeren is laaggeletterd. Twee kinderen uit jouw klas hebben hier dus last van! Had je dat ooit gedacht?

Help mee!
Mensen durven er vaak niet over te praten omdat ze zich schamen. Daarom is het moeilijk om ze te helpen. Denk jij dat je iemand kent die moeite heeft met lezen en schrijven? Gebruikt jouw vriend of vriendin smoesjes als “ik ben mijn bril vergeten” of “mijn handschrift is zo lelijk, schrijf jij maar”? Dan moet je even opletten. Het beste kun je jouw vriend of vriendin gewoon (zonder anderen erbij) vragen of hij of zij moeite heeft met lezen of schrijven. Vertel dat er taalcursussen zijn die je kunt volgen. Ik denk dat het zeker een opluchting is als je weet dat je niet de enige bent. Want lezen en schrijven is helemaal niet zo normaal als ik dacht.

Taalvrijwilligers

Er zijn genoeg taalvrijwilligers die ze graag willen helpen, zoals Lotte bijvoorbeeld. Zij is taalvrijwilliger bij Stichting lezen en schrijven. Benieuwd naar haar verhaal? Lees het hier. Ik vind het in ieder geval super dat er mensen zoals Lotte zijn. Wil je meer weten over dit onderwerp of hoe je mensen met laaggeletterdheid herkent? Ga naar www.lezenenschrijven.nl

Foto: Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.