Slaapverlamming: wat een nachtmerrie!

Ik werd wakker en ik kon me niet bewegen. Het leek alsof iemand mijn kamer in kwam en op mijn bed ging zitten. Het was nét echt, super eng dus! Ik wilde mijn huisgenoten om hulp roepen, maar er kwam geen geluid uit. Of ik mijn ogen open of dicht had weet ik niet, maar het leek alsof ik er echt bij was. Toen het was afgelopen durfde ik eigenlijk niet meer te gaan slapen.

Slaapverlamming
Heb jij dit ook weleens gehad? Dan heb je last gehad van een slaapverlamming. Het woord zegt het al: je spieren zijn verlamd tijdens het wakker worden, of net voordat je in slaap valt. Je kunt dus niet meer bewegen of praten. Het duurt een paar seconden tot een paar minuten en gaat vanzelf weer over.

Oorzaken
Ik was natuurlijk benieuwd waar die slaapverlammingen vandaan komen. Dus ik heb het even opgezocht:

  • Te weinig slaap
  • Geen goed slaapritme
  • Last van stress
  • Wanneer je op je rug slaapt

Toevallig weet ik nog dat ik op mijn rug sliep. Dat ga ik dus niet meer doen! Misschien zit ik ook nog in mijn vakantieritme. Hier kan het dus ook aan liggen.

In mijn geval zat er dus iemand op mijn bed. Sommige mensen horen voetstappen of stemmen. Maar het kan ook gebeuren dat je spinnen, slangen of zelfs geesten op de muur ziet!

Denk jij dat dit ook weleens bij jou gebeurt? Een slaapverlamming kan eigenlijk geen kwaad. Als je er tóch heel veel last van hebt, zeg het dan tegen je ouders of bel de huisarts.

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.