De nieuwe orgaandonor-wet: wat?

Vanaf nu krijg je als je 18 bent geworden, een brief met de vraag of je wel of geen orgaandonor wil worden. Dat kreeg je sowieso al, maar nu is er iets veranderd: als je niet reageert, word je na twee brieven automatisch als donor geregistreerd.
Dit kan nog wel later gewijzigd worden, maar het is wel handig om de keuze voor jezelf te maken.

Donor: en dan?

Als je orgaandonor bent betekent dat dat jouw organen, na jouw overlijden, gebruikt kunnen worden om andere mensen te redden.

Waarom registreren?

Het zijn geen dingen waar je over na wilt denken, maar als jij niet meer leeft, zal jouw familie het er zwaar mee hebben. Nadenken over of het ziekenhuis wel of niet jouw organen mag gebruiken, is dan niet iets waar ze echt een keuze in willen maken. Om hen die keuze te besparen, kan je aangeven of je wel of geen donor wil zijn.
Als je niet reageert op de brieven van het donorregister, komt er een 'geen bezwaar tegen donatie' in jouw dossier te staan. Dan gaat het weghalen van je organen in overleg met familie. Ook als jij aangegeven hebt wel donor te willen zijn, kunnen zij het nog tegenhouden. Dan moeten ze wel bewijzen dat het echt niks voor jou zou zijn geweest.
Om al die rompslomp te voorkomen, kun je dus het beste nu alvast even nadenken over orgaandonatie, en de keuze vastleggen wanneer je er klaar voor bent.

Geen donor zijn

Je kunt, als je dit niet wilt, dus ook gewoon aangeven dat je geen donor wilt zijn. Dit is jouw eigen keuze en daar kan niemand verandering in brengen behalve jijzelf. Dit betekent ook niet dat jij als niet-donor geen recht hebt op de organen van iemand anders, mocht je ze nodig hebben. Je kunt er ook voor kiezen om gedeeltelijk donor te worden. Dus dat ze wel jouw darmen of longen mogen gebruiken, maar bijvoorbeeld niet jouw ogen. Dit kun je aangeven bij het donorregister.

Wel of niet orgaandonor worden is jouw keuze, jij beslist dit. Laat niemand je iets anders aanpraten maar denk gewoon zelf goed na wat je wilt.

Per wanneer?

Nou, dat is nog even afwachten. De Tweede Kamer heeft de wet nu aangenomen, maar dan moet hij ook nog door de Eerste Kamer goedgekeurd worden, en dat kan nog wel maanden duren.

Geschreven door Chantal Reijke, Jonginalmere.nl

Bron afbeelding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.