In deze 25 jaar is al veel verbeterd maar helaas zijn er nog genoeg dingen wat beter kunnen. Voorbeelden van wetten die door dit verdrag tot stand zijn gekomen zijn wetten tegen kindhuwelijken, campagnes tegen meisjesbesnijdenis en betere jeugdzorg voor kinderen. Kinderen hebben recht op meer! Daarom zet UNICEF zich in dit jubileumjaar extra in voor de rechten van het kind.
Het verdrag is op 20 november 1989 aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Inmiddels hebben al 194 landen het verdrag ondertekend, waaronder Nederland. Voorbeelden van deze wetten die in dit Verdrag zijn opgenomen is dat elk kind recht heeft op onderwijs, gezondheidszorg en een veilige plek om te wonen en te spelen. Het verdrag is erg belangrijk op alle gebieden waarop het leven van een kind zich afspeelt.
Wat moet er in Nederland nog gebeuren?
Natuurlijk is nog niet alles perfect op het gebied van kinderrechten. Daarom heeft de Nederlandse overheid verschillende doelen gesteld. Kinderen met een beperking moeten de extra bescherming krijgen die zij verdienen. Bijvoorbeeld: betere voorzieningen voor kinderen in een rolstoel. Verder leven in Nederland duizenden kinderen in armoede. Deze armoede heeft grote gevolgen voor het leven van een kind. Een ander doel is dat de situatie van asielzoekerskinderen verbeterd moet worden.
Wat moet er nog gebeuren in de wereld?
Er zijn nog drie landen die het Kinderrechtenverdrag niet hebben ondertekend, de Verenigde Staten, Somalië en Zuid-Soedan. Wat nog tegen valt is dat de landen die het Verdrag ondertekend hebben, dit niet altijd navolgen. Kortom er moet nog veel meer aandacht worden besteed aan de rechten van kinderen.
Omdat ieder kind een veilig thuis en gelijke kansen verdient, is het deze week de kinderrechtenweek. Vooral in Leiden wordt veel aandacht besteed aan kinderrechten. Daar staat namelijk ook het Kinderrechtenhuis, dit is een centrum waar de kennis over kinderen en hun rechten bij elkaar komen. Ook zijn er kunstwerken te bekijken die 5000 kinderen uit Leiden de afgelopen weken hebben gemaakt. Deze kunstwerken zijn te zien in het Museum Volkenkunde, het Kinderrechtenhuis en de KinderrechtenKunstroute.
Wil je meer informatie over het Kinderrechtenverdrag? Klik dan hier.
Meer informatie over de kinderrechtenweek? Klik dan hier.