Ik ben prachtig!

Niet alles is mooi
Mijn huid is nou eenmaal niet écht vlekkeloos en mijn haar wil driekwart van de tijd ook niet zitten zoals ik het wil. En dan hebben we het alleen nog maar over mijn hoofd… Want op zich zou ik het ook wel leuk vinden om eindelijk eens een cupmaat te hebben die niet begint met A. Toch ben ik blij met het totaalplaatje. Dat klopt gewoon. Dat ben ik en ik ben er trots op.

Dat bedoel ik verder niet arrogant, anderen zijn ook mooi. Iedereen is mooi op zijn eigen manier. Een beetje een dooddoener, maar wel waar. Ik heb me altijd een beetje middenmoot gevoeld. Ik kon heerlijk opgaan in mijn omgeving, ik viel niet op. Ik was niet speciaal.

Mijn ogen zijn bruin, niet echt speciaal, en dat terwijl al mijn broers en zussen groene ogen hebben. Dat wilde ik ook! Maar mijn moeder zei dan altijd tegen me dat mijn ogen zo mooi waren. Ze vertelde mij dan voor de zoveelste keer dat ze altijd had gehoopt op een kind met bruine ogen. Diezelfde ogen rolden dan in haar kassen. Het verhaal kon ik inmiddels letterlijk navertellen, maar toch zonk het elke keer een beetje dieper. Tot het moment dat ik het ook daadwerkelijk geloofde.

Trots
Inmiddels zijn die bruine ogen iets waar ik trots op ben. De kleur is misschien heel gebruikelijk, maar niet zoals die van mij zijn samengesteld. Van donker in het midden tot licht aan de randen. Groene ogen hoef ik niet meer en dat door de volharding van mijn moeder. Doordat zij het verhaal elke keer weer geduldig vertelde geloof ik er nu in. Mijn ogen zijn mooi en niet alleen mijn ogen. Nee, ik ben mooi. Ik ben prachtig!

En niet alleen ik. Mijn vriendin heeft prachtig dikke rode haren en mijn huisgenote heeft de meest gladde huid die ik ooit gezien heb. Toch hebben ze er allebei ontzettend veel moeite mee om iets te noemen aan zichzelf wat mooi is. Want als je dat zegt ben je arrogant en dat wil je dan ook weer niet.

Natuurlijk zijn we niet alle dagen van het jaar geweldig mooi, maar tevreden zijn met je uiterlijk is belangrijk. Waarom dat dan niet geaccepteerd wordt door de mensen om ons heen is voor mij dan ook onbegrijpelijk. Het is juist sterk als jij jezelf mooi durft te noemen. Juist met alle supermodellen en gefotoshopte foto’s die je overal tegenkomt. Dat is misschien moeilijk, maar je kan simpel beginnen. Wat vind jij mooi aan jezelf? Zet dat in een reactie hieronder, dan heb je de eerste stap al gezet om ook die zin te kunnen zeggen: ik ben prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.