In welk hokje pas ik?

Waarom plaatsen mensen anderen in hokjes?

Mensen moeten altijd alles en iedereen een naam geven. Zelfs voor stoelen zijn er verschillende namen bedacht, zoals: ‘een bureaustoel’ of ‘een eettafelstoel’. Ik moet toegeven dat het voor een stoel wel handig is. Voor mensen denk ik daar anders over, want een mens is een mens of hij/zij nu groot, klein, dik, dun, donker, licht, homo, lesbo of iets anders is. In mijn ogen blijf je gewoon een mens. (als jij jezelf wel in een ''hokje'' wil plaatsen mag dat natuurlijk)

Waarom geven mensen altijd iedereen en alles een naam? Dat zal ik uitleggen. Met je ogen zie je iets en dan wil je weten wat dat is. Als je hersenen het niet kunnen plaatsen voelt dat raar, dus dan zal het wel een …. zijn. Bijvoorbeeld: een jongetje van een jaar of 4 speelt met een pop. Mensen denken dan al gauw dat dit jongetje later homo wordt. Ten eerste, denk ik, word je geen homo, dat ben je altijd al. Ten tweede, wie zegt dat hij homo is? Dat kun jij niet weten op basis van het jongetje op 4 jarige leeftijd met een pop speelt. Ten derde, waarom zou hij niet met een pop mogen spelen?

Doordat mensen je niet begrijpen, stoppen ze je maar in een hokje. Je kan ook in een hokje geplaatst worden door vooroordelen, zoals: ‘Hij is homo, dus hij is vrouwelijk’. Homo’s, om ze zo maar even te noemen, zijn niet altijd vrouwelijk. Er zijn ook mannelijke homo’s. Hierdoor ontstaat discriminatie, want doordat hij/zij anders is, hoort hij/zij er niet bij.

Iemand die ‘anders’ is, is al vaak een buitenbeentje en wordt sneller het slachtoffer van pesterijen. Ik denk dat ‘iemand in hokjes plaatsen’ het begin is van vele pesterijen en racisme. Denk eens na voordat je iemand uitscheldt voor homo of iets in die richting. Je kunt veel schade aanrichten bij die persoon terwijl je er eigenlijk geen kwade bedoelingen bij had.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.