Kerst is overal anders

Bonaire
Die vriendin van mij op Bonaire vertelde dat daar alles versierd is met foute kerstverlichting, er hangen gekleurde kerstbomen op de kop in de straten en in restaurantjes staan nog meer neppe kerstbomen. Maar natuurlijk wel met 20 verschillende kleuren kerstballen en lampjes. Mijn vriendin noemde het ‘’kitscherig’’. Oftewel een beetje nep. Ze vieren daar dus wel Kerst, Bonaire is natuurlijk ook gewoon een Nederlands eiland. Toch is het daar niet zo’n familie dingentje als in Nederland. Er worden in kerken wel dingen georganiseerd en er zijn Kerstfeesten. Maar echt het samen zijn met familie en uitgebreid dineren kennen ze dan weer niet.

Bali
Op Bali wordt er vooral rekening gehouden met toeristen. Daar zijn de hotels en toeristische plaatsen versierd met kerstbomen. Maar de bevolking zelf viert geen Kerstmis. Op Bali geloven de meeste mensen in het Hindoeïsme. Bij dit geloof kennen ze geen Kerst. Ze hebben daar in het najaar Divali, bij dit feest wordt ook alles versierd met lichtjes. Er zijn niet voor niets zoveel lichtjes, want dit feest is er voor de godin van het licht. Mijn vriendin organiseert zelf een kerstdiner voor haar vrienden daar om zo toch nog een beetje Kerst te vieren.

De rest van de wereld
Op veel plekken op de wereld wordt er Kerst gevierd. In Amerika is letterlijk alles met lichtjes versierd. Alle bomen, struiken en huizen zijn versierd. Ook worden in Amerika sokken aan de haard gehangen om zo cadeautjes van de Kerstman te krijgen. In Mexico wordt op Kerstavond vuurwerk afgestoken om de geboorte van Jezus te vieren. In Frankrijk sturen kinderen heel veel e-mails naar de Kerstman, ze hebben daar een nationaal e-mailadres voor, hierin wordt gewenst voor mooie cadeaus. In Polen staat Kerst ook in het teken van eten, daar eten ze op Eerste Kerstdag maar liefst 12 gangen.

Veel landen hebben dus andere gebruiken met Kerst. Heb jij nog leuke plannen met Kerst? Laat het weten in de reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.