Vuurwerk, leuk of gevaarlijk?

Ik vind het echt maar niks, vroeger deed ik nog wel stoer mee door rotjes of vlinders af te steken. Maar eigenlijk ben ik bang voor vuur én voor knallen. Doe jij wel mee met vuurwerk afsteken? Weet jij eigenlijk wel waarom iedereen dit doet? En wat is voor mij een ideale Oud en Nieuw?

Kwade geesten wegjagen
Er werd vroeger gedacht dat er veel kwade geesten rondzweefden. Deze moesten verjaagd worden met Oud en Nieuw zodat men weer ‘veilig’ het nieuwe jaar in kon. Ze dachten dat dit wel zou lukken met harde knallen, de geesten zouden zo schrikken en verdwijnen. Natuurlijk denken mensen hier niet meer zo over. Maar de traditie om vuurwerk af te steken is gebleven.

Auw!
Zoals ik al zei vind ik vuurwerk eigenlijk maar niks. Ik vind siervuurwerk er best mooi uitzien, maar ik kijk dan toch het liefst vanuit de woonkamer. Een sterretje is het enige wat ik nog wel zou durven aansteken. Het is vroeger wel eens voorgekomen dat het rotje in mijn hand is geknald, dat doet pijn en kan best gevaarlijk zijn. Bij mij is het gelukkig goed afgelopen, maar een buurtjongentje van mij is er zijn pink mee verloren. Dit heeft veel indruk gemaakt. Ik heb nooit meer vuurwerk aangeraakt. Je kunt natuurlijk nog steeds wel gewoon rotjes blijven afsteken, het hoort er ook wel een beetje bij. Maar controleer gewoon eerst even of het lontje lang genoeg is. 🙂

Mijn ideale oplossing
Wat mij betreft is de beste oplossing om in elke stad of dorp een algemene vuurwerkshow te houden en voor de rest al het vuurwerk te verbieden. Zo gaan we toch nog knallend het jaar in maar kunnen er veel verwondingen voorkomen worden. Natuurlijk snap ik ook dat ik heel veel anderen hier niet blij mee maak. Bijvoorbeeld mijn oom is weer net een klein kind met Oud en Nieuw en is helemaal in zijn element met het vuurwerk. Dus als we nou gewoon met z’n allen goed oppassen en niet te veel ongelukken maken, is iedereen weer blij.

Zoals je gemerkt hebt, ik ben niet echt een vuurwerk-fan. Maar hoe denk jij over vuurwerk? Ga jij zelf knallen of kijk je toch liever toe? Zet het in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.