Tweedehands is geen tweedehands meer
Wie nog steeds denkt dat tweedehandsjes not done zijn, moet nog maar eens nadenken. Tweedehands kledingwinkels zijn namelijk al lang niet meer wat ze geweest zijn. Zo komen er steeds meer winkeltjes waar ze ook grote merken verkopen en hier komen al lang niet meer alleen de koopjesjagers op af.
Zo heb je tegenwoordig in Nijmegen kledingruilen zitten, hier kun jij je oude kleren omruilen voor een ander kledingstuk. De mensen die hier komen zijn vaak studenten en mensen met een redelijk hoog inkomen.
Daarnaast heb je Episode in Amsterdam en Utrecht. Hier verkopen ze kwaliteit kleding zonder een muffe sfeer. Zo hebben ze unieke ALL STARS en leuke shorts. Het voordeel hiervan is dat het goed betaalbaar is.
Kledingruil
Als een tweedehands winkel toch iets te ver gegrepen is zijn er altijd nog andere leuke ideeën. Zo kun je een kledingfeest organiseren met vrienden. Iedereen neemt kleding waar hij of zij van af wil mee en deze kun je onderling ruilen.
Zo kun je misschien net dat leuke topje van je vriendin scoren. Zo sla je twee vliegen in een klap, je bent verantwoordelijk bezig en je maakt er wat gezelligs van.
Fair Trade en Fair made
Het idee dat Fair Trade duurder is klopt niet helemaal. Veel bedrijven verkopen hun kleding duurder dan nodig is. Zo maakt een verdubbeling van het loon van arbeiders een T-shirtje ‘maar’ 24 cent hoger.
Er zijn tientallen winkeltjes in Nederland waar ze betaalbare fair made en fair trade kleren verkopen. Zoals bij Supershirt een bedrijf van een aantal jonge Nederlandse kledingontwerpers. Zij ontwerpen unieke kleren die van biologisch katoen gemaakt zijn en op waterbasis zijn gedrukt.
Een andere voorbeeld is Mudjeans. Hier kun je een broek leasen. In plaats van dat je hem koopt ‘huur’ je hem voor een jaar. Je tekent een contract en betaalt 20,- euro borg. Daarna betaal je een jaar lang 5,- euro. Na deze periode kun je kiezen of je hem wilt houden of wil omruilen voor een nieuwer model. De oude broek wordt dan gerecycled.
Meer van dit soort sites kun je vinden op http://www.ecogoodies.nl/ . Het enige nadeel: Bijna alle kleding moet via internet gekocht worden, tenzij anders aangegeven.
Kledingconvenant
Wil jij je kleren toch liever passen voor je iets koopt dan kun je altijd nog kijken welke merken aangesloten zijn bij keurmerken. Een lijst hiervan en extra informatie kun je vinden op fearwear
Daarnaast kun je op app van talking dress downloaden voor Apple en Android. Hierin staat een handige shop gids en informatie over eerlijke kledingwinkels bij jou in de buurt.
Je moet er helaas wel rekening mee houden dat geen enkel bedrijf 100% schoon is. Maar, op deze manier ben je wel een stuk verantwoordelijker bezig en help je mee aan een verantwoorde toekomst.
Plaatje 1 : penelope waits
Plaatje 2: Fair Trade Designs