Nederlands als goeiste vak

De meest voorkomende zijn toch wel de bekende spraakfoutjes: ‘dan ik’ , ‘net zoals hun’ en ga zo maar door. Ikzelf zeg het voortdurend. Ik heb gewoon zin om te praten, dus let ik op wat ik zeg, en niet hoe ik het zeg. Lijkt mij best een slim idee. Als je perfect Nederlands praat, maar er komt grote onzin uit je mond, dan kun je toch beter gewoon je tong wat welverdiende rust geven?!

Maar laat ik even terugkomen op ‘dan ik’. ‘Hij is even groot dan ik’. Nee, lieve mensen: het is ‘als ik’. Want je zegt ook niet: ‘Hij is even groot dan ik groot ben’. Eeeuuhm ja. Ik heb nooit gesnapt, en snap nog steeds niet wat precies het probleem is als je ‘dan ik’ zegt. Iedereen begrijpt toch wat je bedoelt?

Iets anders is een vaak voorkomende tweet. Ik kom hem regelmatig tegen en word er helemaal gek van: ‘Als je deze zin hebt gelezen heb je je niet gemerkt dat er twee keer je stond’. Kennelijk lezen onze hersenen daar totaal overheen. Het is overbodige informatie, dus letten we daar niet op. Als ik het zo bekijk vind ik mijn brein eigenlijk best slim. Jammer dat we in het dagelijks leven niet over overbodige mensen kunnen heen kijken (bijvoorbeeld docenten ofzo).

Al5 laat5t3 h38 j3 n09 z0’n d1n93tj3 dat j3 l3tt3r5 d00r c1jf3r5 kan v3rv4n93n. En iedereen kan dit met een beetje moeite lezen. Dat is toch vet! Nog zo’n slimme gadget van ons meesterlijke blubberorgaan. Misschien moeten we onszelf niet ‘mensen’ maar ‘de nieuwe Inspector Gadgets’ noemen, wat natuurlijk nergens op slaat.

Dus als je ooit zover komt dat je een twitteraccount aanmaakt (leuke tijdverspilling), kijk dan niet vreemd op als je iets als dit voorbij ziet komen: ‘W0w j1j kan d1t 93w00n l323n, j3 j3 h38t nu nam3l1jk n13t 93m3rkt dat 3r 2x j3 st0nd n3t dan v33l and3r3n’. HEBBEN WE SOMS ALLEMAAL EEN POT PINDAKAAS OP ONS HOOFD GEHAD?!!

P.S. Sorry voor eventuele docenten die dit lezen, maar w1j z1jn al sl1m 93n039 (:

Foto: Miggslives

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.