Nieuwe schooltijden

Vind jij het ook zo vervelend om ’s ochtends op te moeten staan, omdat je om half negen op school moet zijn. Ik moest altijd om kwart voor acht wegfietsen om op tijd te zijn. Echt heel vervelend om zo vroeg uit mijn bed te moeten. Dit is vanaf volgend schooljaar afgelopen. Minister Jette Bussemaker heeft besloten om vanaf het schooljaar 2017/2018 de scholen later te laten beginnen. Scholen mogen niet meer eerder starten dan 10.00 uur en de lessen eindigen rond 19.00 uur.

Toen ik op de middelbare school zat kon ik vaak niet op tijd gaan slapen. Vaak was het 23.00 uur of later voor ik in slaap viel. Dat was heel vervelend, omdat ik ’s ochtends dan bijna niet wakker kon worden. En ik ben niet de enige die hier last van heeft. De meeste jongeren kunnen ’s avonds niet vroeg in slaap komen. Dit voor jongeren ook steeds lastiger, omdat ze ’s avonds hun smartphone gebruiken. Het licht van je telefoon zorgt dat je minder snel in slaap valt. Hierdoor is het ook lastig om je ’s ochtends om half negen te concentreren. Daarom is het ook goed dat de schooltijden nu veranderen. Onderzoek laat zelfs zien dat je hogere cijfers haalt bij proefwerken die niet meteen ’s ochtends vroeg worden gegeven.

Veel scholen vinden het een heel goed idee. Je bent dan goed uitgeslapen voordat je eerste les start. Dat lijkt mij heel fijn, want ik miste nog weleens wat tijdens het eerste lesuur. Op een middelbare school in Amsterdam wordt nu al getest met de nieuwe schooltijden. De directeur heeft al besloten om vanaf volgend schooljaar ook avondeten aan te bieden op zijn school. Je kunt dan om 19.00 uur zo naar de kantine om te eten dan hoeft dat thuis niet meer. Dit lijkt mij een goed idee, want zo kunnen scholen er meteen voor zorgen dat jongeren gezond avondeten krijgen. Moet je nog sporten dan kun je zo door naar de sportvereniging. De test op deze school verliep zo goed dat nu wettelijk is vastgesteld dat alle scholen vanaf volgend schooljaar de nieuwe tijden moeten invoeren.

Een aantal sportverenigingen zijn ook al aan het kijken hoe zij zich hierop gaan aanpassen. Sommige verenigingen hebben het er al over om de trainingen naar de avond te verplaatsen. Zo krijgt iedereen de kans om te blijven sporten.

Ik vind het jammer dat dit niet eerder is ingevoerd. Dan had ik ook kunnen uitslapen voor schooltijd. Gelukkig kun jij volgend jaar wel later naar school. Heb je er ook zin in?

Update: 1 APRIL!!! Dit stuk over nieuwe schooltijden is een grap. Zijn jullie erin getrapt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.