Disney presents: feminisme

Vorige week is de remake van de Disneyfilm ‘Belle en het Beest’ in première gegaan. Als groot Disneyfan had ik de film al willen bekijken, maar helaas gooit mijn tentamenweek nog even roet in het eten.

Meepraten met Ariël
Als kind heb ik alle Disneyfilms wel 100 keer bekeken. De klassiekers (De Leeuwenkoning, Doornroosje, De Kleine Zeemeermin) heb ik zelfs nog op videoband. Ik heb deze nu al een tijdje niet meer gekeken, maar ik denk dat ik de hele film nog mee zou kunnen praten met Ariël. Ik was als kind elke keer weer gefascineerd door de mooie prinsessen en de stoere prinsen.

Stereotype prinses
Maar de mooie prinsessen lijken nu naast mooi óók stoer te worden. De zusjes in Frozen en de stoere Vaiana in de nieuwste Disneyfilm zijn niet meer het stereotype prinses. De stereotype prinses was mooi, schattig en moest gered worden. De vrouwen in de latere Disneyfilms zijn ook stoer, grappig en kiezen hun eigen pad. Ze hoeven dus niet meer gered te worden (zoals Doornroosje) maar redden zelf de wereld (zoals Vaiana). Volgens mij wil Disney met deze veranderende prinsessen laten zien dat ze de rol van de vrouw belangrijk vinden.

Feminisme
Feminisme is het idee dat mannen en vrouwen gelijk behandeld moeten worden. Feministen komen op voor deze rechten. Ze laten van zich horen door bijvoorbeeld te protesteren. Meer dan honderd jaar terug mochten vrouwen bijvoorbeeld niet stemmen, mannen wel. Hoewel vrouwen steeds meer dezelfde rechten als mannen krijgen, zijn ze nog altijd niet gelijk. Sommige vrouwen krijgen bijvoorbeeld minder betaald voor hun baan dan mannen die dezelfde baan hebben.

Emma Watson
Emma Watson staat bekend als feminist. Zij komt op voor de rechten van vrouwen en wil zich graag laten horen bij het publiek. Met de keuze voor Emma Watson als Belle in de film, denk ik dat Disney wil laten zien dat ze feminisme belangrijk vinden. Emma Watson past ook perfect bij de rol van Belle. Belle is namelijk geen typische Disneyprinses, ze is onafhankelijk en wil haar eigen keuzes maken. Ze wil zich niet door anderen laten vertellen wat ze moet doen. Precies zoals Emma Watson is.

Ik zie mijzelf niet als feminist. Ik vind het belangrijk dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben, maar ik ben hier niet actief mee bezig.

Heb jij weleens op deze manier naar Disneyfilms gekeken? Wat vind jij van deze verandering van de Disneyprinses?

Foto Beauty & Beast: BagoGames
Foto Emma Watson: Marco Bond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.