Op je 17e achter het stuur?

Dat jongeren op hun 17e al hun rijbewijs kunnen halen is een experiment van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid). Vanaf je 16e mag je theorie-examen doen en als je 17 bent je rij-examen. Je moet dan tot je 18e rijden met een coach. Zo kun je meer rijervaring op doen.

Ook ik heb meegedaan aan dit experiment van het CBR. Vlak na mijn 17e verjaardag ben ik begonnen met rijlessen. Zelf heb ik er lekker rustig een jaartje over gedaan (en een keer gezakt…). Het leukste aan rijles vond ik dat al mijn vriendinnen ook rijles hadden en we hierover konden praten: “Ik ga altijd links als hij rechts zegt!”, “Ik haat rotondes”, “Snelweg rijden is zo vet!” Toen ik net 18 was, haalde ik mijn rijbewijs en kon ik meteen zelfstandig de weg op. Ik hoefde niet onder begeleiding van m’n ouders te rijden.

Ik vind dit een heel goed experiment. Uiteindelijk leer je pas écht autorijden als je zelf de weg op gaat. Je kunt nu lekker zelf rijden, met bijvoorbeeld één van je ouders die een beetje meekijkt. Je zal met je ouders in de auto nooit te hard en onbenullig gaan rijden. Als je 18 bent, ga je met een stuk meer ervaring de weg op.

Sinds 2011 hebben al 240.000 17-jarigen hun rijbewijs gehaald. En zij rijden ook nog eens veiliger en hebben minder vaak ongelukken dan mensen die later hun rijbewijs halen. Een geslaagd experiment dus. En daarom gaat het definitief worden door een nieuwe wet!

Ben jij van plan je rijbewijs op je 17e te halen, of heb jij ook je rijbewijs op je 17e gehaald?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.