Opgroeien met twee culturen

Opgegroeid met twee culturen

Ik ben van Marokkaanse komaf en ben dus opgegroeid met zowel de Marokkaanse cultuur als de Nederlandse cultuur. Ik ben daar aan gewend, maar het heeft er ook wel voor gezorgd dat ik weleens erg in de knoop zat met mezelf. Ik wist dan niet naar wie ik moest gaan om sommige dingen te bespreken.

Niet bespreekbaar

Het lijkt alsof bepaalde gevoelens of gedachtes soms onderdrukt moeten worden. Het is binnen de Marokkaanse cultuur namelijk niet echt normaal of netjes om te praten over onderwerpen als verliefdheid, relaties en seks. Lastig, maar waar. Mijn ouders hebben me nooit verteld dat dat niet kon, dat wist ik eigenlijk zelf al.

Met wie moet ik praten?

Het is soms erg lastig in te schatten met wie ik dan wel over dat soort dingen kan praten. Maar ik heb geleerd dat er altijd wel iemand is om mee te praten in je omgeving. Natuurlijk heb ik vriendinnen, maar ik dacht dat ik niet alles met ze kon bespreken, omdat zij ook allemaal een andere afkomst hebben. Uiteindelijk ben ik er achter gekomen dat ik zowat alles met mijn vriendinnen kan bespreken. Ik heb ook het geluk dat ik een hele goede band heb met mijn oudere zus en haar alles kan vertellen. Zo kan ik dus toch mijn dingen bij iemand kwijt.

Bang voor onbegrip

Het maakt het in sommige situaties ongemakkelijk om dingen uit te leggen aan mensen die wel geheel Nederlands zijn opgevoed. Soms ben ik bang voor rare blikken of onbegrip, terwijl het voor mij heel normaal is. Als er dan een Nederlands vriendinnetje thuiskwam en zij opeens over vriendjes begon en er wat uit floepte, schrok ik. Toen heb ik haar later uitgelegd dat niet alles besproken kan worden bij mijn ouders. Cultuurverschillen zullen er altijd zijn. Dat hoort er nou eenmaal bij. Bang zijn voor onbegrip of meningen van anderen is dus niet nodig. Er zullen altijd mensen zijn die je niet helemaal of juist volkomen begrijpen. Als het je echte vrienden/vriendinnen zijn dan zullen ze het wel begrijpen of in ieder geval een luisterend oor bieden. Neem dus de tijd om uit te leggen wat het verschil is tussen de twee culturen en wat wel of niet kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.