Opleidingskeuze, er verandert ook niks

Een snelle zoektocht op Google bracht mij bij de website waarop staat welke dingen de overheid doet om jongeren hun school af te laten maken. Ik bespaar je de hele lijst, als je wil kun je hem hier helemaal lezen. Eén punt trok mijn aandacht:

  • ‘Het bieden van hulp en begeleiding bij de studie- en loopbaankeuze. Dit voorkomt dat jongeren uitvallen doordat de opleiding tegenvalt.’

Ik vraag me af of dit echt gebeurt. Ik vond het moeilijk om een opleiding te kiezen en kreeg hier ook helemaal geen begeleiding in. Nu, zeven jaar later, moet mijn broertje dezelfde keuze maken. Hij begon echter al aan een opleiding, zonder geholpen te zijn met zijn keuze. Hij heeft de verkeerde keuze heeft gemaakt en hij gaat stoppen met zijn opleiding. Hij krijgt nú pas te horen dat er een programma van een aantal weken bestaat waarin hij onder begeleiding gaat kijken welke richting bij hem past. Komen ze lekker op tijd mee…

Als het aan mij zou liggen zou iedere middelbare school een programma moeten hebben waarin scholieren onder begeleiding een paar weken de tijd krijgen om erachter te komen wat zij nu écht willen doen. Dit scheelt een hoop tijd, frustratie en ook geld, zeker als je bedenkt dat studeren de komende jaren flink gaat veranderen.

Mijn tip voor iedereen die binnenkort ook deze keuze moet maken: vraag om begeleiding van je school! De programma’s bestaan namelijk wel, alleen moet je er blijkbaar eerst zelf om vragen.

Kijk voor tips over het kiezen van een HBO/WO opleiding eens op deze pagina, voor het kiezen van een MBO opleiding kijk je hier.

Bron foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.