Pannenkoek op je hoofd?!

Het kwam allemaal door de strip ‘Jan, Jans en de kinderen’ in 1986. Op Sint Pannekoek bakt de vrouw des huizes een grote stapel pannenkoeken. Wanneer de heer des huizes ’s avonds thuiskomt, heeft iedereen een pannenkoek op zijn hoofd. Iedereen roept tegelijk: “Een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!” Tegenwoordig wordt het feest op veel verschillende manieren gevierd, maar een pannenkoek op het hoofd leggen blijft een populaire traditie.

Het eerste wat ik dacht bij dit feest was: is dat geen voedselverspilling? Maar daar hebben mensen al iets op bedacht: ze leggen een servetje onder de pannenkoek zodat ze hem toch nog op kunnen eten. Bovendien gaat het grootste deel van de opbrengsten naar de Voedselbank! Sint Pannekoek is een traditie die vooral bij studenten populair is. Vooral in Rotterdam en de studentenstad Groningen wordt deze dag gevierd. Voor de studenten is het natuurlijk een goed excuus voor een feestje!

Laat pannenkoeken nou net een van mijn favoriete guilty pleasures zijn. Dit zijn de lekkerste (of gekste) pannenkoeken die ik kon vinden!

  • De Oreo pancakes
    Pannenkoeken gemaakt van de bekende Oreo’s. Het Oreo-koekje is een van mijn andere guilty pleasures. Perfecte combi dus!
  • De shoarma pannenkoek
    Een pannenkoek gevuld met shoarma, groenten naar keuze en eventueel nog kaas. Lekker als snack, maar met veel groenten ook prima als avondeten!
  • De pannenkoek met kikkererwtenmeel en pikante groenten
    Deze pannenkoek is glutenvrij, hartig, vegetarisch en gevuld met een groentemix. Een culinair hoogstandje!
  • De mancakes
    Mannen vonden ‘pancakes’ waarschijnlijk niet stoer genoeg klinken en dus hebben ze er ‘mancakes’ van gemaakt. De combinatie van bier, bacon en pannenkoeken kan zeker bijzonder worden genoemd.
  • De aardappelpannenkoek
    Nederlanders houden van aardappelen en van pannenkoeken. Niet zo raar dus dat Koopmans de aardappelpannenkoek introduceerde. Jammie!

Benieuwd naar de recepten van deze gekke pannenkoeken? Neem hier een kijkje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.