De nachtburgemeester van Rotterdam

In Rotterdam zag ik een mysterieuze verschijning de straat oversteken. Het leek wel een schaduw. Hij was gehuld in het zwart en droeg een van zijn iconische vlinderbrillen. Het was niemand minder dan de nachtburgemeester van Rotterdam: Jules Deelder.

Justus Anton (Jules) Deelder is een Nederlandse dichter, voordrachtskunstenaar, schrijver, beeldhouwer én muzikant. Deelder staat bekend als liefhebber van Jazz en noemt zichzelf ook een jazzconaisseur. Hij verzamelt jazzmuziek en hij maakt deel uit van de Deeldeliers. Dit is een jazzband waarin hij drumt en zingt. Deelder is de eerste en de meest bekende nachtburgemeester in ons land. Een nachtburgemeester is een onofficiële titel voor iemand die een grote rol speelt in het nachtleven van een gemeente. Hij kreeg de titel omdat hij met veel ideeën kwam om het avond- en nachtleven in Rotterdam leuker te maken.

Het kan niet de eerste keer zijn dat Deelder met een schaduw vergeleken wordt. De man is zo ontzettend mysterieus en interessant. Zijn image is ook erg bekend. Hij kleedt zichzelf namelijk altijd in een zwart maatpak, kamt zijn zwartgeverfde haren strak naar achteren, heeft een klein smal sikje op zijn kin en draagt kunstzinnige brillen. Vaak is dat een vlinderbril, deze verzamelt hij namelijk ook. Deelder is zelfs uitgekozen tot ‘Best geklede man’ door het tijdschrift Esquire.

Zijn unieke verschijning en mysterieuze energie houden mij in de ban. Daarnaast kan hij ook heel leuk en krachtig schrijven. Favoriete oneliners van Deelder zijn:

“Alles blijft, alles gaat voorbij; alles blijft voorbijgaan.”

“De zin van het leven ben jezelf.”

“Als je de beperkingen kent, kun je daarbinnen onbeperkt te werk gaan.”

“We gaan allemaal dood. En dat maakt ons allemaal mens.”

“Je kan niet gek genoeg doen.”

Of dit gedichtje over de omgeving:

De omgeving

van de mens

is zijn medemens

Ik kan niet genoeg van deze man krijgen. Hij tovert elke keer een glimlach op mijn gezicht, want ik geniet van hem. Zijn gedichten zijn kort maar krachtig. Hij kan zijn gedachten heel treffend op papier zetten zonder daar ook maar één woord te veel aan vuil te maken. Binnenkort worden zijn plastic sculpturen tentoongesteld in de Kunsthal in Rotterdam, daar ga ik zeker een kijkje nemen! Meer van Jules Deelder zien? Ja, hoe meer Jules hoe beter! Klik hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.