Perfectie: een utopie

Een Amerikaanse kunstenaar heeft besloten om een barbiepop met een ‘normaal’ figuur op de markt te brengen. Op deze manier wil hij laten zien dat alle vrouwen trots mogen zijn op hun lichaam en hen meer zelfvertrouwen geven. Dit staat haaks op het beeld van de dunne modellen in modemagazines en gespierde mannen in actiefilms. Zorgt de media voor een onrealistisch ideaalbeeld voor ons eigen lichaam?

Na de aftiteling van Holland’s Next Top Model zet ik de televisie uit en loop ik naar de badkamer om te beginnen aan mijn avondritueel. Wanneer ik in de spiegel kijk, trekt een rode pukkel op mijn kin de aandacht. Dit is het begin van een stroom aan ontevredenheden over mijn lichaam. Te dikke bovenarmen en een vlakke kin vangen mijn blik. Ook die zwembandjes zijn niet mijn beste vrienden. Na vijf minuten mijn uiterlijk met de topmodellen die ik zojuist op televisie zag, te hebben vergeleken, kom ik weer terug bij de realiteit. Het lichaam van een topmodel is niet het standaard vrouwenlichaam met ronde vormen. Het dagelijks urenlang sporten, zich uithongeren, een bezoekje aan de plastisch chirurg en een visagist maken onderdeel uit van de perfectie die zij uitstralen. Om nog maar te zwijgen over het gebruik van photoshop…

Misschien is het maken van barbiepoppen met een normaal figuur wel de eerste stap in de richting van andere standaarden van schoonheid. De perfectie die de media de wereld in blaast, zorgt bij mij namelijk wel eens voor ontevredenheid over mijn lichaam. Ben jij wel eens ontevreden over je lichaam en waarover dan?

Foto: Before and after

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.