Series kijken is het nieuwe roken

Ik zal eerlijk bekennen dat ik meer tijd besteed aan series kijken dan aan school of werk. Ik moet minimaal één aflevering per dag hebben gezien van mijn favoriete serie Once Upon A Time. En heel vaak wordt die ene aflevering een heel seizoen in één nacht.

Doordat ik zoveel series kijk, slaap ik ook vrij laat. Vanaf het moment dat ik thuis kom, doe ik meteen mijn laptop aan en zet ik mijn serie op. Ook tijdens het avondeten heb ik nóg mijn serie aan. Om 22:00 ga ik naar bed, en doe ik het licht uit, maar toch blijf ik een fel licht zien en dat is die van mijn laptop. Ik ben dan inmiddels 7 afleveringen verder en zonder dat ik het door heb is het alweer 2 uur ’s nachts.

Ik wil niet zeggen dat ik er helemaal geen controle over heb of dat het echt een verslaving is. Ik zie het meer als een slechte gewoonte die ik stiekem niet af wil leren.

Ik lijk niet de enige met deze gewoonte te zijn. Ook mijn omgeving lijkt hier steeds meer in betrokken te raken. Zo hebben mijn vriendinnen Netflix accounts en zitten anderen zelfs in de les een serie te kijken op hun telefoon.

En ik zie het probleem steeds groter worden.

Of er wat aan te doen is, weet ik niet. Ik denk dat de illegale online streams en apps voor series verwijdert moeten worden. Dat zal waarschijnlijk al een grote impact hebben, aangezien niet iedereen voor zijn series wil betalen. Daarnaast zal het echt aan jezelf liggen of je deze gewoonte wilt veranderen of niet.

Een goed idee is, bijvoorbeeld om minder tijd te besteden aan series en je vrije tijd juist op te vullen met veel beweging, huiswerk of iets anders. Dan ben je bezig en houd je misschien nog tijd over voor één aflevering als beloning.

Wat ook erg moeilijk is, maar wel degelijk kan helpen, is het vragen om hulp aan bijvoorbeeld je ouders. Maak de afspraak dat je één, twee of drie per avond of zelfs per week mag bekijken (geen heel seizoen, houd het op maximaal 3 afleveringen!). Houd bij hoeveel afleveringen je hebt gekeken en sta dan je laptop, computer of telefoon af aan je ouders als je gaat slapen. Zo heb je ook minder last van slaaptekort en sta je veel gemakkelijker en minder chagrijnig op in de ochtend (in tegenstelling tot ikzelf).

Als we een beetje streng voor onszelf zijn kunnen we al veel bereiken. Ik ben dus ook bereid om minder series te gaan kijken en vaker naar de sportschool te gaan of aan school te werken.

Heb jij nog handige tips voor mij? Laat ze dan achter in een reactie hier onder!

Foto door: Jason Rogers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.