Vind ik niet leuk

Maar wat het pesten nu alleen maar erger maakt is dat het niet ophoudt na schooltijd. Thuis kun je je niet eens meer veilig voelen. Tijdens het avondeten, voor de TV en ’s nachts in bed gaat het gewoon door. 24/7 zijn pestkoppen bezig met het leven zuur te maken van onschuldige en onzekere tieners.

Ongeveer 15 jaar geleden is het cyberpesten allemaal begonnen, nog klein en onschuldig, maar daar waren de eerste gevallen al zichtbaar. Msn, klinkt dat chinees voor jullie? Of gaat er wel een lichtje branden? Dit chatprogramma was voor mij heel onschuldig. Niemand was eerder bekend met chatten en dus kenden wij de gevaren nog niet. Maar ook ik kwam er achter dat online communiceren niet alleen positief kon uitvallen. Dan dacht je dat je de school goed doorgekomen was, maar helaas kon het in de avonduurtjes toch nog een andere kant op gaan.

Jullie hebben tegenwoordig last van haatcampagnes via social media, uitsluiting uit whatsapp-groepen, het verspreiden van beeldmateriaal en misbruik van privégegevens. Onze moeders weten hier geen raad mee. Voor mijn moeder was het al heel wat dat ze een social media account aan had gemaakt. Laat staan dat zij ervaring heeft met cyberpesten. Dus waar kun je nou terecht?

gepest

Pestende Tieners hebben soms niet door dat ze anderen er helemaal kapot mee kunnen maken. Afgelopen jaren zijn er verschillende verhalen naar boven gekomen van slachtoffers die het leven niet meer zagen zitten en een einde wilde maken of hebben gemaakt aan het leven. Een beetje plagen, oké. Maar ik kan me goed voorstellen dat wanneer je het gevoel hebt dat iedereen je haat, je gaat twijfelen aan jezelf. Hebben ze gelijk? Ben ik lelijk? Of stom? En ben ik ook echt niets waard? Ook ik zou de hele nacht wakker liggen als ik om 22.00 uit een groep-whatsapp word gegooid of als ik ineens een bewerkte naaktfoto van mezelf tegen zou komen op Facebook. Het is heel makkelijk om iets online te plaatsen, maar dit kan iemands wereld totaal op z’n kop zetten.

Foto1:

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Not_facebook_not_like_thumbs_down.png

Foto 2:

bullying victim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.