Sexting: onschuldig?

Uit de kleren

7 februari was het Safer Internet Day. Deze dag staat in het teken van het verbeteren van de veiligheid van mensen op internet. Steeds meer jongeren sturen seksueel getinte foto’s naar elkaar. Maar liefst 1 op de 15 jongeren gaat uit de kleren om een foto te versturen (bron: nos.nl). Via WhatsApp of Snapchat is het heel makkelijk om dit te doen. Op WhatsApp kan je de foto’s weer verwijderen en bij Snapchat komen de foto’s maar heel kort in beeld en kan je deze niet opslaan. Toch zijn er genoeg trucs om de foto’s te bewaren en dan kan het gebeuren dat deze foto’s doorgestuurd worden.

Stiekeme roddel

Wanneer je zelf een bericht of foto doorstuurt naar iemand, hoop je dat diegene dit voor zichzelf houdt. Je kunt alleen niet zien wat iemand met de informatie doet die jij stuurt. Ik stuur bijvoorbeeld mensen wel eens een bericht waarin ik een roddel vertel over iemand. Ik vraag dan vaak of er niemand meekijkt met het bericht, maar ik kan natuurlijk nooit zeker weten dat dit ook echt zo is.

Het versturen van seksueel getinte foto’s vind ik ook best wel eng. Ook al zou ik iemand goed kennen en vertrouwen, het kan altijd gebeuren dat iemand anders de telefoon in handen krijgt waar mijn foto’s op staan en dat wil ik natuurlijk niet. Van vriendinnen om mij heen hoor ik ook steeds vaker dat ze foto’s via Snapchat versturen naar jongens. Dit zijn vaak jongens die ze nog helemaal niet zo lang kennen, dus schuilt er altijd het gevaar dat ze de foto’s niet voor zichzelf houden. Een onderzoek onder scholieren toont aan dat het overgrote deel van de jongeren naaktfoto’s of naaktfilmpjes met anderen deelt. Maar liefst 75% stuurt een ontvangen foto door!

Denk goed na

Het is denk ik niet gek dat mensen privéfoto’s naar elkaar willen sturen, maar je moet altijd oppassen waar de foto uiteindelijk terecht kan komen. De meeste mensen die foto’s ontvangen, sturen deze namelijk door naar vrienden. Het is dus goed om je te bedenken dat je niet iedereen makkelijk kan vertrouwen. Iemand iets beloven is makkelijk, maar deze belofte kan bijvoorbeeld door een ruzie snel verbroken worden. Kijk er dus goed mee uit en bedenk goed wie jouw foto ontvangt voor je op ‘verzenden’ klikt.

Francien gepest met foto’s van borsten: ‘Voelde me verraden’

Bron sexting: Pro Juventute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.