Sip en somber

Herkenbaar? Je bent niet de enige.

Ik denk dat iedereen zich wel eens niet zo goed heeft gevoeld. Ongeacht hoeveel vrienden je hebt en hoeveel plannen je in het weekend maakt. Ik denk dat sowieso elke jongere zich wel eens 'down' voelt. Verdrietig, sip, nergens meer zin in hebben en meestal haal je dan allerlei nare gedachtes in je hoofd. Zoals 'waarom ben ik niet knapper? Waarom vindt die ene jongen me nou niet leuk? Waarom heb ik het gevoel alsof ik iedereen toch altijd in de weg sta? Wat hebben mensen aan mij?.’ Allemaal hersenspinsels die plotseling naar boven borrelen als jij je moment even niet hebt. Heel erg vervelend natuurlijk, maar wel normaal.

Er zijn verschillende redenen om je sip te kunnen voelen. Misschien ben je net gedumpt, heb je het gevoel dat je buitengesloten wordt door je vriendinnen of vind je je eigen spiegelbeeld niet leuk. Je somber voelen kan ook een ernstige oorzaak hebben, zoals het scheiden van je ouders. Maar soms kan het vervelende gevoel van verdriet en leegte ook plotseling uit het niets komen. Als je alleen zit op je kamer bijvoorbeeld.

Zelf kan ik me ook herkennen in de dips. Deze zijn niet heel ernstig en gaan vaak ook snel weer over. Ik kan dan heel blij zijn en vrolijk, en dan op het andere moment niks meer zien zitten. Vaak ga ik me dan zorgen maken over dingen waar ik me eigenlijk helemaal geen zorgen om hoef te maken.

Maar gelukkig hoeven stemmingwisselingen of dat sombere gevoel niet vaak te blijven lang hangen. Ik hoef maar een whatsapp'je van mijn vriendin te krijgen, en ik voel me al een stuk beter. Laatst kwam ik een quote tegen die luidde: 'You can't get happy, you can only be happy.' Hoeveel invloed je omgeving en leven ook op je stemming kunenn hebben, jij kan zelf altijd bepalen om gelukkig te zijn.

Het is het sowieso niet waard om maar bij de pakken neer te zitten en te denken hoe slecht je wel niet bent of hoe stom je leven wel niet is. Lach (geloof me, het werkt) en ga de leuke en goede dingen na die je hebt. Het leven heeft zo veel te bieden en iedereen verdient het om gelukkig te zijn. Natuurlijk voelt iedereen zich wel eens somber, wat helemaal niet erg is, maar probeer dit te vermijden of eventueel op te lossen zodat je met volle teugen van het leven kan genieten!

Sarah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.