Staken…

Ja, dat is precies wat een hoop mensen denken. Waarom zouden basisschooldocenten beter betaald moeten krijgen als ze zoveel vrije tijd hebben? Werkdagen tot 3 uur, en dan ook nog eens 12 weken vakantie per jaar.

Helaas gaat het er in werkelijkheid heel anders aan toe. De basisschooldocenten hebben helemaal geen werkdagen tot 3 uur. Ze geven les tot 3 uur, en dan kunnen ze tot 7 uur door met het nakijken van de werkjes, plannen van de lessen voor de volgende dag en het schrijven van een persoonlijk leerplan voor de leerlingen. Al met al dagen van ruim 9 uur.

Bovendien komen er steeds meer leerlingen uit het speciaal onderwijs naar gewone basisscholen. Dat is op zich geen slecht idee, maar de docenten hebben hier helemaal geen tijd voor. Ze moeten hun tijd al verdelen over 30 leerlingen die allemaal hulp nodig hebben.

Dus zeg dat een docent zijn leerlingen 6 uur per dag ziet, dan komt dat neer op zo’n 12 minuten per leerling per dag. Dat keer 5 dagen, en je komt op een uur persoonlijke aandacht per week. Natuurlijk zijn er leerlingen die meer hulp en begeleiding nodig hebben dan die 12 minuten per dag, maar dat zorgt er dus ook voor dat andere leerlingen minder aandacht krijgen.

Bovendien moeten de juffen en meesters ook nog gewoon klassikaal les geven. En die tijd kunnen ze niet aan losse leerlingen besteden. Dus eigenlijk hebben ze helemaal geen 6 uur per dag met hun leerlingen, maar 4 uur. Dus als de aandacht van de meester en juf 100% eerlijk verdeeld zou worden krijgt iedere leerling ongeveer 40 minuten aandacht per week. Gewoon veel te weinig tijd, en veel te veel leerlingen dus.

Kortom, er zullen in het basisonderwijs flink wat dingen moeten gaan veranderen. Hogere salarissen is er hier een van. Maar wat misschien nog wel veel belangrijker is, is de waardering die de docenten krijgen. Want zij zijn wel degenen die ons met bloed, zweet en tranen, naar de middelbare school brengen. En hoe gelukkiger de basisschooldocenten zijn, hoe groter de kans dat leerlingen beter presteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.