Stressen op je vakantiebaan

Na 10 jaar vakantiebaantjes is voor mij de eerste vakantie aangebroken dat ik echt aan het werk ben. Ik heb heel lang elke vakantie op een camping gewerkt met 80 collega’s tussen de 15 en 25 jaar. Het was veel, lang en hard werken, maar daar stond tegenover dat ik ontzettend leuke collega’s had. We gingen samen uit, we deden mee aan activiteiten in de omgeving en aan het eind van het seizoen was er altijd het legendarische personeelsfeest. Maar een vakantiebaantje is niet altijd voor iedereen even leuk.

Werkstress

FNV Jong, de vakbond die opkomt voor de belangen van jongeren op het gebied van werk en inkomen, zegt dat veel jongeren werkstress ervaren tijdens hun vakantiebaantje. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met: onregelmatige roosters, te veel verantwoordelijkheid, hoge werkdruk, een vervelende baas, geen pauze kunnen nemen. Dit is natuurlijk vervelend. Hierdoor word je zelf geïrriteerd en krijg je minder zin om te werken. Door die stress kun je ook somber, misselijk worden en slaap je slecht.

Wat doe je eraan?

Je kan het in ieder geval even aankaarten bij je baas. Misschien heeft die helemaal geen idee dat jij je zo voelt. Je baas kan jouw probleem oplossen door bijvoorbeeld meer personeel aan te nemen. Maar hij of zij kan ook meer complimentjes geven. Daarnaast is het voor jezelf ook gewoon wennen. Misschien heb je nooit eerder een vakantiebaantje gehad en dan is het toch allemaal nieuw. Ik moest er ook elk jaar aan het begin van de vakantie aan wennen om meerdere uren en dagen achter elkaar te werken. Maar tegen het einde was ik toch elke keer teleurgesteld dat het werken weer voorbij was.

Mocht je tegen problemen aanlopen tijdens je vakantiebaantje of heb je vragen over je werk of loon? Kijk op de website van FNV Jong, daar staan antwoorden op allerlei onderwerpen.

Meer informatie over hoe je een bijbaantje kunt vinden staat op jongin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.