Vrijwillig je voeten martelen

Wat is de Vierdaagse?

De Vierdaagse is dé jaarlijkse wandeltocht in Nijmegen. Vroeger liepen er vooral militairen mee, maar tegenwoordig lopen er meer ’recreatieve lopers’, zoals jij en ik. Je kan 30, 40 of 50 km lopen afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Dit jaar is de 100ste Vierdaagse, dus een extra groot feest. De koning komt om die reden zelfs naar de intocht!

Doen je voeten pijn?

JA! Als je 4x 30,40 of 50 km loopt dan doen je voeten pijn. Ik ken geen wandelaar die de Vierdaagse zonder pijn (in de voeten) heeft uitgelopen! Natuurlijk heeft de een meer last van z’n voeten dan de ander, dat verschilt per persoon. Een goede voorbereiding helpt ook. Zorg voor goede sokken en loop een aantal keer flink wat kilometers. Maar hoe goed je ook traint, pijn zullen je voeten doen. Veel wandelaars hebben last van blaren op de voeten. De kunst is om niet bij het eerste pijntje al op te geven. Het draait allemaal om doorzettingsvermogen!

WaalbrugWaarom meelopen?
Maar waarom zou je je voeten vrijwillig zoveel pijn doen? Daar kan ik je geen goed antwoord op geven want de reden verschilt per persoon. Zelf heb ik in 2007 de Vierdaagse gelopen en voor mij was de reden simpel: Ik wilde bewijzen dat ik het kon! Daarnaast moet je wel van wandelen houden om de Vierdaagse te lopen. De meeste mensen zeggen dat de sfeer van de Vierdaagse zo gezellig is, overal staan juichende mensen met muziek. Ook voel je je als loper verbonden met de andere lopers en knoop je makkelijk een praatje aan.
En ik moet toegeven dat gevoel als je op de Via Gladiola loopt (de straat naar de finish) is magisch en onvergetelijk!

Niet lopen maar feesten

Er zijn genoeg mensen die niet de Vierdaagse lopen, maar naar Nijmegen komen voor de beroemde Vierdaagsefeesten. Je kunt de lopers aanmoedigen of de vele podia bezoeken in de binnenstad. Kijk hier eens voor het uitgebreide Vierdaagseprogramma!

Zou jij de 4daagse willen lopen of ga je liever naar de Vierdaagsefeesten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.