Tegen IS, niet tegen de Islam

Steunt iedere moslim IS
Een aantal collega's van mij is moslim. Nooit is het in mij opgekomen dat zij IS-aanhangers zouden kunnen zijn, tot nu. Ik zie IS de hele dag voorbij komen in artikelen en filmpjes. Daardoor ga je na verloop van tijd in iedereen, zelfs in jezelf, een IS-aanhanger zien. Dus vroeg ik aan Fatima of zij iets merkte van IS en alles wat zij direct of indirect veroorzaken. Haar verhaal schokte mij.

Mensen veroordelen haar, stoppen haar in het IS-hokje of negeren haar volkomen. Want een moslim is eng. Die begrijpen die mensen van IS namelijk beter en zullen hen dus ook makkelijker steunen. Zo is de gedachte in ieder geval.

Dat dit niet waar is, maakt Fatima al snel duidelijk. Zij vindt IS minstens net zo afschuwelijk als ieder ander. Dat deze mensen haar godsdienst durven te gebruiken als smoes voor zulke gruwelijke daden, kan ze niet begrijpen. De Islam predikt over een innerlijke Jihad. Niet over een Jihad met messen, kogels en bommen.

IS misbruikt de Islam
IS gooit echter alles om, ze gebruiken teksten uit de Koran wanneer het hen uitkomt en verbouwen zinnen om zo hun daden goed te praten. En daardoor komen mensen als Fatima, maar ook de duizenden vluchtelingen in Nederland in een kwaad daglicht te staan. Niet omdat ze IS steunen, maar omdat ze hetzelfde geloof lijken te hebben.

IS ziet de westerse moslims niet als goede gelovigen. Jouw islamitische buurman of vriend(in) is ook de vijand van IS. Maar de angst heeft ons in zijn greep. We zijn daarom ook bang geworden voor de Turk om de hoek of de Marokkaan uit onze klas. Van die verdeeldheid geniet IS. Dan komen de eerste scheurtjes in de democratie en dat is precies wat zij willen. Dan gebruiken wij het middel van IS, haat en angst, om te geloven dat we veilig zijn. Wat als we het nu eens totaal anders aanpakken? Is saamhorigheid niet veel waardevoller en succesvoller? Ongeacht geloof, geslacht of afkomst. Samen staan we sterk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.